Evenimentul Zilei > EVZ Special > Mircea Baniciu și alți zeci de artiști, dezvăluiri despre ce se întâmplă la Casa de Cultură a Studenților
Mircea Baniciu și alți zeci de artiști, dezvăluiri despre ce se întâmplă la Casa de Cultură a Studenților

Mircea Baniciu și alți zeci de artiști, dezvăluiri despre ce se întâmplă la Casa de Cultură a Studenților

Cunoscuții muzicieni Mircea Baniciu, Mircea Rusu și Dan Iliescu de la Timpuri Noi se află pe o listă cu peste 50 de artiști care solicită Guvernului României demiterea actualei conduceri a Casei de Cultură a Studenților din București, fosta "Grigore Preoteasa".

Angajații Casei de Cultură și artiștii susținători au emis o Scrisoare deschisă adresată premierului Ludovic Orban și miniștrilor Culturii, Educației și Tineretului în care semnalează  „grave derapaje manageriale” ale directorului și directorului adjunct de la „Preoteasa”.

Casa de Cultură a Studenților din București este locul în care s-a scris istorie, în care au debutat scriitori, actori, regizori care au devenit apoi nume de rezonanță națională și internațională. Aici au luat naștere proiecte care au inspirat, influențat și format generații la rând de studenți. În prezent, proiectele de anvergură, proiectele cu rezonanță istorică, proiecte de actualitate au fost desființate de actuala conducere interimară, suntem informați de semnatarii Scrisorii.

Proiecte de marcă ale Casei de Cultură, devenite deja de tradiție, cum ar fi Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru al Absurdului “Eugène Ionesco”, Stagiunea Teatrului Studențesc „Podul”, Festivalul Național de Artă Religioasă sau „FotoGeografica”, cea mai importantă manifestare la nivel naţional din domeniul fotografiei adresată exclusiv tineretului, ce putea fi realizată și în condiții de Covid, au fost rase de la începutul anului din proiectele pentru 2020, fiind înlocuite cu altele, ce poartă denumiri ca „Voluntar în nutriție”, „Ascensiunea tânărului farmacist”, „NGO Corner” sau „Open your mind, Improve our world!”.

În plus, artiști care reprezintă Istoria culturală modernă a României, ca monumentul muzicii folk-rock românești Mircea Baniciu și Dan Iliescu, autorul piesei de rezistență din perioada comunistă „Becule, stai aprins, noi te iubim…”, au fost pur și simplu dați afară din Casa de Cultură de noua conducere, fiind somați să-și elibereze camerele de repetiții. În semn de protest, aceștia nu au „executat” „ordinul de evacuare” primit, în schimb trag acest semnal de alarmă către Guvern. Ei spun că acești șefi au ajuns peste noapte, fără necesarul concurs, director şi director adjunct la Casa de Cultură a Studenților din București și solicită demiterea personajelor.

Este vorba de Sorin Constantin Ganciu, transferat prin detașare să conducă o Casa de Cultură de referință a Bucureștiului de la Direcția de Administrare a Fondului Locativ sect. 6 (!) prin ordin al Ministrului Tineretului și Sportului, precum și de directorului adjunct Dorin Adrian Coteț, de la Casa de Cultură din… Galați, de unde provine și de unde a parvenit în Capitala României tot prin transfer, „în urma unor conflicte de muncă”, după cum se afirmă în protestul artiștilor.

„Prin urmare, se impune revocarea conducerii actuale până la organizarea concursului de ocupare a posturilor de Director şi Director Adjunct de la Casa de Cultură a Studenților din București, în condiţiile legii, iar până la soluţionarea situaţiei propunem asigurarea unui interimat de către personal cu expertiză în domeniu”, se conchide în Scrisoarea Deschisă către Guvern, publicată integral de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

Așteptăm o reacție publică și de la directorii Casei de Cultură a Studenților.

 

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: