,,Pur și simplu mă uitam cum se îndepărtează luminile navei. Am țipat, am țipat din toți plămânii, însă am realizat foarte repede că nu mă vor auzi niciodată”, a spus bărbatul,potrivit BBC. Brett Archibald și-a amintit momentul în care credea că viața lui s-a terminat. Pe la ora locală 2:30, pe 17 aprilie 2013, după ce a leșinat, a căzut dintr-o barcă închiriată, în dreptul coastei Indoneziei. Era furtună, întuneric și ploua torențial.

Se afla într-o vacanță de surf alăuri de nouă prieteni și i se făcuse rău de la mâncare, în timpul unei croaziere de zece ore. A ieșit să ia o gură de aer, când a amețit și a leșinat. Când s-a trezit, era în apă, iar barca deja la 10-15 metri distanță de el.

,,Am înotat cât de repede am putut, însă nu aveam nicio șansă să prind din urma o barcă”, a povestit bărbatul în vârstă de 50 de ani din Cape Town, Africa de Sud. Era în șoc. Nu și-a imaginat niciodată că va cădea dintr-o barcă. În următoarele 28 de ore, Brett a fost singur pe mare, însă hotărât să supraviețuiască.

A început să enumere toate titlurile cărților si CD-urilor pe care le deține, în încercarea de a uita de crampele insuportabile. Apoi a început să cânte.Era epuizat și a început să aibă halucinații, însă mai multe incidente prin care a trecut i-au dat adrenalină și dorință de luptă pentru a rămâne în viață. Când a rămas fără energie, a adormit, însă a fost trezit de pescăruși. Pescărușii l-au lovit în nas și a început să-i curgă sângele. ,,Nu știam ce se întâmplă, mă simțeam de parcă mă lovise cineva cu o bâtă de baseball”, și-a amintit el.

Însă nu a fost singurul incident de care s-a lovit Brett în ocean. După vreo 15 ore de când a căzut din barcă, după cum estimează Brett, a simțit o lovitură în rinichiul stâng. ,,Inițial am crezut că e o baracudă, peștele ăla mare. Apoi chestia aia m-a rostogolit prin apă și m-am gândit că e un rechin”, a povestit el. În luptă, Brett a reușit să arunce o privire la peștele care părea ,,de dimensiunea unui autobuz roșu din Londra”. Apoi a observat marginile negre ale înotătoarei. Era un rechin de recif negru. Pentru că făcuse multă vreme surf în Africa de Sud, unde rechinii nu sunt ceva ieșit din comun, Brett a știut că acest tip nu reprezintă niciun pericol pentru om.

A mai durat 13 ore până când Brett a fost găsit de echipajele de salvare, la aproximativ 20 de kilometri de locul în care căzuse din nava, cu o zi înainte. Tremurând și având dureri, bărbatul a fost dus la un spital pentru a primi îngrijire medicala. Slăbise șase kilograme. Doar gândul la familia sa – soție și doi copii în vârstă de șase și nouă ani la acea vreme – l-a ținut în viață.