Minsk, din ce în ce mai implicat în războiul din Ucraina
- Adriana Popescu
- 5 decembrie 2022, 14:34
Întâlnirea de la Minsk dintre ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și președintele belarus Aleksandr Lukașenko provoacă temeri că Belarusul va intra în războiul din Ucraina? În realitate, cooperarea dintre Moscova și Minsk este deja totală și lui Lukașenko i s-a atribuit fraza potrivit căreia, "dacă Ucraina vrea să lupte până la capăt, este treaba ei, dreptul ei".
Între timp, Putin nu dă semne de renunțare și continuă mișcările trupelor ruse din prima linie, precum operațiunile de război. Imaginile de propagandă de la Ministerul Apărării de la Moscova arată recruți în drum spre centrele de antrenament. Până în prezent, consimțământul național pentru ceea ce s-a numit o operațiune militară specială a părut ridicat, dar având în vedere controlul puternic asupra presei naționale din partea Kremlinului, este greu de înțeles sprijinul real față de război.
Deși Ucraina își asumă mici victorii, frontul se mută ușor, în timp ce Rusia continuă să bombardeze periferiile, lovind în principal infrastructuri civile ucrainene precum cele din Kramatorsk (oraș din estul Ucrainei situat în Donețk și în districtul cu același nume, a cărui capitală este). Luptele din prima linie continuă să provoace morți și răniți de ambele părți, iar spitalele din Bahmut sunt pline.
Agenția Națională pentru Crimă din Marea Britanie (NCA) l-a arestat și l-a eliberat, apoi, pe cauțiune pe oligarhul rus Mihail Fridman, sub acuzația de spălare de bani, conspirație pentru fraudarea Ministerului de Interne și conspirație pentru sperjur. Miliardarul în vârstă de 58 de ani, născut în Ucraina, cofondatorul LetterOne, o companie internațională de investiții cu sediul în Luxemburg, Alfa Group, și Alfa-Bank, una dintre cele mai mari bănci private din Rusia, a fost arestat joi în reședința sa multimilionară de la Londra. Dintre oligarhii ruși, Fridman a fost primul care și-a exprimat opoziția față de războiul împotriva Ucrainei, notează it.euronews.com
Pentru a încadra relațiile nu întotdeauna idilice dintre Moscova și Kiev, vă recomandăm să citiți frumosul rezumat al savantului Orlando Miceli, care începe astfel: "Evoluțiile recente în Europa de Est, începând cu protestele din Belarus cu ocazia alegerilor prezidențiale din 2020 (câștigate de către Aleksandr Lukașenko, care a fost deja de cinci ori președinte, între fraude și intimidări) la criza migrației dintre Belarus, Polonia și Lituania și până la războiul ruso-ucrainean, au evidențiat adesea relația confidențială și complementară dintre aparatele de stat rus și belarus".