Monstrul din Marea Neagră. România, noul lider la producţia de gaze din UE

Monstrul din Marea Neagră. România, noul lider la producţia de gaze din UEPlatforma Transocean Barents. Sursa foto: OMV Petrom

Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa. România, cu o producţie de 2,3 miliarde de metri cubi, a devenit cel mai mare producător de gaze din UE pentru prima dată, urmată de Olanda, cu 2,2 miliarde de metri cubi şi de Germania, cu 0,9 miliarde de metri cubi.

Acest lucru s-a întâmplat după ce Olanda a pus punct dezvoltării industriei sale de la exploatarea din Groningen. Acum, România vrea să scoată gazul din zona de mare adâncime pentru prima dată în istoria sa.

Transocean Barents a ajuns în siguranţă la Constanţa după o călătorie de 18 zile: a plecat din Cartagena, Spania, la sfârşitul lunii octombrie şi a trecut pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor, ceea ce a necesitat coborârea turlei, o premieră mondială pentru Transocean şi acest tip de platformă, se precizează în documentul citat.

750.000 de ore de muncă

Înainte de plecarea ei din Cartagena, Transocean Barents a trecut prin modificări structurale majore pentru a permite operaţiunea de rabatare a turlei. În total, a fost nevoie de aproximativ 750.000 de ore de muncă şi 8 luni pentru a pregăti Transocean Barents pentru călătoria în Marea Neagră.

"Sosirea platformei marchează un moment crucial în efortul nostru de a dezvolta primul proiect de gaze în zona de apă de mare adâncime din România, împreună cu partenerul nostru Romgaz. Neptun Deep este un proiect strategic pentru România şi UE. Va contribui la independenţa energetică a ţării şi la creşterea economică. Ne concentrăm să ducem la bun sfârşit proiectul în condiţii de siguranţă şi eficienţă, pe măsură ce avansăm spre primele livrări de gaze", a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, într-un comunicat al companiei.

Platforma Transocean Barents

Platforma Transocean Barents. Sursa foto: facebook / OMV Petrom

Turla Transocean Barents cântăreşte în jur de 220 de tone

"Platforma Transocean Barrents a trecut printr-un proces complex de pregătire. În esenţă, turla care cântăreşte în jur de 220 de tone a fost rabatată pe punte pentru a permite trecerea pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor. Echipajul va efectua acum operaţiunea inversă şi va pregăti echipamentul pentru foraj, astfel încât, în 2025, să putem începe operaţiunile în siguranţă", a explicat Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare şi Producţie.

Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom şi Romgaz (prin filiala sa Romgaz Black Sea Limited), fiecare companie având o cotă de participare de 50% la proiect. Investiţiile necesare fazei de dezvoltare însumează, cumulat, până la 4 miliarde de euro. Producţia totală este estimată la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primele livrări de gaze sunt aşteptate în 2027.

Platforma îşi generează propria energie

În urma deciziei de investiţie din iunie 2023, au fost semnate acorduri de execuţie cu mari companii internaţionale: instalaţia de foraj Transocean Barrents a fost contractată pe o perioadă minimă de un an şi jumătate, serviciile integrate de foraj urmând a fi furnizate de Halliburton România.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale Domino şi Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme submarine de producţie şi reţeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla şi staţia de măsurare a gazelor. Platforma îşi generează propria energie, funcţionând la cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului.

După sosirea în România, platforma de foraj marin va trece prin lucrări de pregătire precum ridicarea turlei şi instalarea echipamentelor de foraj pentru viitoarea misiune: forajul sondelor de producţie din proiectul Neptun Deep.

La data de 1 august 2022, Romgaz a devenit acţionarul unic al Romgaz Black Sea Limited (înfiinţat ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacţiei de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apa adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Ne puteți urmări și pe Google News