Ministrul Sănătății trebuie să citească asta. Apelul disperat al unui medic stomatolog

Ministrul Sănătății trebuie să citească asta. Apelul disperat al unui medic stomatolog

Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției , prin persoana d-lui Comandant al Acțiunii Dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență , a primit această solicitare și a concluzionat ,citând din Ordonanța Militară nr. 2 /21.03.2020 art.1 alin (1) , faptul că “NU sunt suspendate complet activitațile în cabinetele de medicină dentară, pentru cabinetele stomatologice de stat sau private intervențiile stomatologice de urgența putându-se efectua în continuare “. Dar în răspunsul adresat DSP București nu se definește ce înseamna Urgența Stomatologică și dacă este necesar și un Aviz Temporar al DSP sau dacă sunt necesare măsuri suplimentare de protecție față de cele pe care le respectau, oricum, cabinetele stomatologice și înainte de pandemia COVID 19.

După aceste demersuri și răspunsuri ale forurilor medicale , noi ,medicii stomatologi, observăm că s-a creat o nebuloasă, din care nu mai întelegem nimic.

De Ce Nu Se Repornește Activitatea Stomatologică De Urgența ?

Doresc să precizez că Urgențele Medicale definite de Colegiul Medicilor din România reprezintă Urgențe Absolute în contextul unei activități normale , însă România este în Stare de Urgență care s-a prelungit până la 15 mai 2020 , iar după această dată nu avem nici măcar certitudinea că vom putea începe activitatea sau în cazul în care se va porni nu cunoaștem condițiile și care ar fi cadrul legal.

Cele 10 tipuri de urgențe medicale care sunt permise le-aș numi “ EFECTE“ și au multiple “CAUZE”. În prezent nu putem trata aceste cauze, ceea ce va genera din nou aceleași urgențe tot mai complicate și cu efecte din ce în ce mai grave asupra dinților și maxilarelor, lucrarilor protetice, protezelor dentare , aparatelor ordtodontice , implanturilor dentare și, nu in ultimul rând, asupra sanătații pacienților noștri.

Consider că Urgențele definite de Colegiul Medicilor Stomatologi din România sunt incomplete și nu acoperă decât o parte din activitatea stomatologică .

Nu pot întelege cum de nu sunt incluse urgențele care pot fi generate de tratamentele implanto-protetice , ortodontice etc., desfășurate anterior sau în curs de tratament, ale căror costuri nu sunt nesemnificative , compromiterea lor putând determina complicatii grave locale, loco-regionale și generale cu afectarea sănătații pacienților.

Tratamentele enumerate mai sus necesită dispensarizare , fiind vorba de toate categoriile de vârstă, începând de la copii noștri și până la parinții și bunicii noștri. Stoparea efectuării tratamentelor poate produce dureri insuportabile, infecții, sângerări, imposibilitatea pacienților de a se alimenta corespunzător și, nu în ultimul rând, poate conduce la compromiterea tratamentelor începute.