Nemulțumirea parlamentarul constănțean față de colegul său de partid Răvan Cuc l-a determinat să facă o interpelare de la tribuna Senatului, cerându astfel răspuns de la ministrul Transporturilor. “După cum este cunoscut, recent, Ministerul Transporturilor a decis dizolvarea  « RADIONAV », furnizorul de până acum al serviciilor radio-navale pentru porturile românești la Marea Neagră. Măsura a fost anunțată fără a se preciza, în vreun fel, situația serviciului de radiocomunicații aferent, în sensul preluării acestuia de către o altă instituție”, a explicat senatorul Ștefan Mihu.

 

El a menționat că în 2018, Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere un proiect de lege care preconiza preluarea activității personalului și patrimoniului Companiei Naționale de Radiocomunicații Navale( RADIONAV) de către Autoritatea Navală Română(/ ANR). Ulterior, Ministerul Transporturilor a renunțat să mai promoveze proiectul de lege și a decis, așa cum am menționat deja, dizolvarea RADIONAV, fără a furniza alte explicații și, nota bene, fără să fi asigurat plata salariilor personalului RADIONAV, de mai bine de 3 luni”, a reamintit parlamentarul constănțean.

 

 

Ștefan Mihu a spus în fața colegilor din Senat că “nu ar fi prima dată când  Ministerul Transporturilor se dovedește, din păcate, mult prea reținut atunci când vine vorba să furnizeze o informație de interes public evident”. Răzvan  Cuc ar fi trebuit să știe că “avem în vedere nu doar angajații RADIONAV, ci o sferă mult mai largă de beneficiari interni și externi ai serviciilor oferite de RADIONAV, inclusiv din perspectiva facilităților oferite de porturile românești la Marea Neagră”.

 

Radionav este de fapt un serviciu public de interes național și internațional, având drept finalitate, printre altele, protejarea și salvarea de vieți omenești pe mare, prin furnizarea de informații, precum: îndeplinirea angajamentelor de trafic de radiocomunicații navale de apel, pericol/alarmare și salvare, asumate de România prin convențiile internaționale în domeniu, la care este parte; avertizarea instituțiilor românești abilitate să ofere asistență, în caz de nevoie; transmiterea de avize pentru navigatori, inclusiv avize de navigație de tipul tragerilor /exercițiilor militare din zona maritimă a României ; transmiterea de informări meteo, etc.

 

 

Ministrul Răzvan Cuc este rugat de senatorul Ștefan Mihu “să ne precizați măsurile avute în vedere de Ministerul Transporturilor, privind asigurarea deplinei funcționalități a serviciilor de radiocomunicații navale oferite de RADIONAV, în acord cu interesele țării noastre privind asigurarea unui trafic modern și în deplină siguranță în spațiul maritim și fluvial românesc, precum și cu angajamentele internaționale ale României.

 

Situația Radionav este cunoscută de mai multe luni de ministrul Răzvan Cuc, el primind o petiție, semnată de peste 40 de angajați, care insă nu au primit nici un răspuns. Întrebat de EVZ, în data de 30 aprilie, care va fi soarta angajaților Radionav, Răzvan Cuc a promis că în luna mai situația va fi rezolvată. “Vom gestiona problema Radionav, luna viitoare. Tot ce făcea Radionav a fost preluat de ANR. Situația salariaților va fi și ea reglementată. Nu avem de ce să mai ținem două societăți, una care să nu facă nimic. Din moment ce trece, o să găsim soluția optimă pentru toată lumea”.(Foto Arhiva)

  

 

Te-ar putea interesa și: