Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că recalcularea pensiilor conform Legii 360 va începe în curând. Peste 3 milioane de pensionari vor primi pensii mai mari din septembrie.
Ministrul Muncii, despre noul soft
Ministrul Muncii a declarat, duminică seara, că un nou software va fi implementat pentru a recalcula toate pensiile. Recalcularea va începe la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie. Deciziile de recalculare vor fi finalizate până la jumătatea lunii august.
„Încă din 2021 a început procesul de reevaluare a dosarelor de pensii. În proporție foarte mare, peste 95%, toate aceste date pe care românii le au cu privire la dosarele de pensie sunt deja introduse în sistem. (...) Ținta noastră este ca până la jumătatea lunii august toate deciziile de recalculare să fie finalizate, astfel încât să fie trimise românilor și începând cu 1 septembrie deja românii să își primească pensiile recalculate”, a declarat ministrul Muncii.
Pe legea nouă se iau un calcul toate veniturile
În noile decizii vor avea toate elementele inclusiv elementele care țin de totalul punctelor acumulate. Pe legea nouă se iau un calcul toate veniturile pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale. Se obțin puncte de stabilitate pentru perioadele ce depășesc 25 de ani. Pe lângă acestea, există și punctele acordate datorită studiilor făcute.
Ministrul Muncii. Sursa foto: Facebook
„Colegii noștri de la Casa Națională de Pensii Publice spun că, pe datele pe care le au dânșii, estimarea este că peste 3 milioane de pensionari vor primi pensii mai mari”, a spus ministrul Muncii.
Ministrul Muncii, despre impozitarea pensiei în 2024
În ceea ce privește impozitarea pensiei în 2024, Simona Bucura Oprescu a explicat că nu se pune problema de o supraimpozitare.
„Pensiile sunt supuse aceleiași impozitări. Nu s-a pus problema de o supraimpozitare a pensiilor. Am constatat că a fost un proiect al unor senatori care au venit cu o propunere de supraimpozitare. Ministerul Muncii a fost total împotrivă. În acest moment, valoarea pensiei sub 2000 de lei nu este impozitată.
Doar ceea ce depășește 2000 de lei e impozitat pentru pensiile din sistemul public. Nu ne-am pus problema unei supraimpozitări. Avem o supraimpozitare, e valabilă doar la pensiile de serviciu, e de 20% pentru ce depășește câștigul salarial mediu brut și de 15% pentru pensiile din intervalul între câștigul salarial mediu net și brut. E graduală și doar pentru partea necontributivă”, a explicat ministrul Muncii la RTV.