Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. Prima PLECARE din Guvernul Cioloş. Ministrul Muncii, Ana Costea, și-a dat DEMISIA. Explicațiile ministrului demisionar:”Au fost zece variante pentru Legea salarizării”

Ana Costa a demisionat
Autor: | | 6 Comentarii | 2116 Vizualizari

Demisia vine in urma scandalului privind Ordonanta salarizării. Ana Costea anunțase pentru mâine o conferință de presă. Ulterior, Biroul de Presă al ministerului a transmis un comunicat în care explică cum s-a ajuns în această situație.


CITEŞTE ŞI: Ana Costea, Ministrul Muncii de la catedră. Ce și-a învățat studenții!


“Am acceptat astăzi demisia doamnei Ministru Claudia-Ana Costea, care mi-a fost înaintată în cursul acestei zile.În perioada imediat următoare voi înainta domnului Președinte Klaus Iohannis o propunere pentru funcția de Ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice”, a declarat premierul Dacian Cioloș.

În urmă cu câteva zile, ministrul Muncii a „lăsat să se înţeleagă”, după cum spuneau sindicaliştii, că va demisiona dacă Ordonanţa privind salarizarea unitară va fi adoptată miercuri de Guvern. Ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a afirmat public că „ordonanţa va fi elaborată pe alte baze, indiferent dacă ministrul Muncii va demisiona sau nu”. Ordonanţa a nemulţumit partea sindicală, în special pe medici şi profesori, care au văzut că salariile lor vor fi reduse în viitor.

"În urma discuțiilor (cu reprezentanți sindicatelor — n.r.), proiectul de ordonanță de urgență a fost retras. Practic, această ordonanță de urgență nu avea cum să satisfacă nevoile partenerilor sociali și nevoile existente în momentul de față pentru eliminarea disfuncționalităților, sens în care doamna ministru și-a asumat retragerea acestui proiect. (...) Doamna ministru a precizat că, în situația în care nu se va lua act de faptul că dumneaei nu susține aceasta ordonanță de urgență, este dispusă să își depună mandatul. Până la urmă, noi asigurăm partea tehnică a acestei legi iar, în condițiile în care se încearcă variante care nu au cum să satisfacă obiectivele propuse, nu avem cum să le susținem și să fim de acord cu ele. În condițiile în care proiectul nu va fi retras mâine (miercuri — n.r.), doamna ministru își va da demisia", a declarat marți, consilierul ministrului Muncii, Cosmin Andreica, la finalul discuțiilor cu liderii sindicali.

"Doamna ministru a anunțat încă din ședința cu sindicaliștii și patronatele că acest proiect se retrage. Am anunțat și eu, îl înlocuiam pe premier acolo, am anunțat că acest proiect nu trebuie să intre pe ordinea de zi a Guvernului pentru că nu era programat să se intre pentru a se lua o hotărâre, era programat în primă lectură. Am încercat, prin acest draft, să vedem ce spun sindicatele, era prima lectură pentru sindicate și pentru ceilalți", a afirmat cu o zi în urmă şi vicepremierul Vasile Dîncu.

Explicațiile ministrului demisionar

În privința legii salarizării, trebuie făcute mai multe precizări, pentru că ministerul Muncii nu a putut comunica deloc pe acest subiect. Finalizarea unei legi a salarizării s-a numărat printre obiectivele asumate la începutul mandatului. În decembrie 2015, obiectivul “Elaborarea unei legi a salarizării unitare” a fost postat pe site-ul ministerului la capitolul “Programe și strategii”. Termenul asumat de Guvern pentru elaborarea unei legi a salarizării a fost octombrie 2016.

Impact financiar de 31,5 miliarde lei net

Pe 13 ianuarie 2016 însă, s-a aprobat în cadrul Guvernului un memorandum cu tema „Procedura și Calendarul consultărilor pe legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”. Termenul de elaborare a legii a fost schimbat, fiind fixat pe 10 februarie 2016. Ministerul Muncii a respectat acest nou termen. Imediat s-a format un grup de lucru interministerial, compus din reprezentanți ai ministerului Muncii, ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerului Finanțelor Publice, ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerul Justiției și confederațiile sindicale reprezentative. Acest grup avea ca sarcină elaborarea unei legi a salarizării care trebuia să elimine discrepanțele de salarizare atât din interiorul instituțiilor, cât și între instituții. În elaborarea acestei legi, care trebuia implementată în patru ani, s-a ținut seama de principiul conform căruia nici un salariu nu trebuie să scadă, iar raportul dintre salariul minim și cel maxim trebuie să fie de 1/15. Ministerul Muncii a respectat termenul de 10 februarie. La minister au avut loc în unele zile și patru întâlniri pe această temă, în alte zile ministrul Muncii și specialiștii din minister au lucrat până la 5 dimineața. Pe 10 februarie ministerul Muncii avea finalizat proiectul legii salarizării cu un impact financiar de 31,5 miliarde lei net, pe o perioadă de 4 ani.

Nu a fost acceptată această variantă, iar condițiile inițiale de aplicare a legii s-au schimbat mereu. În total ministerul Muncii a elaborat cel puțin zece variante ale legii salarizării, obiectivele acestora variind mult în funcție de cifrele avansate de ministerul de Finanțe.

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI