Justiție. Cadoul lui Cioloș pentru Toader. Ministrul poate schimba șefii parchetelor, după o OUG adoptată anul trecut

Justiție. Cadoul lui Cioloș pentru Toader. Ministrul poate schimba șefii parchetelor, după o OUG adoptată anul trecut

Justiție. Ministrul are mai multe atribuţii în domeniul parchetelor și ar putea decide schimbarea șefilor de parchete, în urma unei Ordonanţe de Urgenţă din 16 noiembrie 2016, dată de Cabinetul Cioloș, a anunțat fostul ministru al Justiției, Cristian Diaconescu, într-o emisiune la Realitatea TV. El a explicat că prin OUG 78 a fost modificat articolul 69 din legea 304 din 2004.

Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş a adoptat, pe 16 noiembrie anul trecut, o Ordonanţă de Urgenţă prin care a modificat responsabilităţile ministrului Justiţiei în privinţa şefilor Parchetelor, potrivit fostului ministru al Justiției în Cabinetul Năstase, Cristian Diaconescu. El a declarat, la Realitatea TV, citat de Flux24.ro, că legea 304 din 2004 a fost modificată prin OUG nr 78.

Ministrului Justiţiei are acum mai multe atribuţii în domeniul parchetelor. Conform legii din 2004, ministrul Justiţiei nu putea controla măsurile dispuse de procurori în timpul urmăririi penale, dar cabinetul Cioloş i-a dat atribuţii sporite în acest sens. Propunerile ar fi fost făcute de fostul ministru al justiţiei, Raluca Prună.

Diaconescu consideră că este foarte ciudată această modificare decisă de guvernul tehnocrat. El s-a referit la anunţul ministrului justiţiei, Tudorel Toader, privind verificarea anchetei în cadrul OUG 13 şi o eventuală demitere-demisie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi a procurorului general, Augustin Lazăr.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ministrul Justiţiei, în calitate de titular al propunerii de numire şi revocare a procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004), are dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurori, conform art. 69 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară”, a precizat luni Toader.