Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, despre numărul mare de copii care părăsesc şcoala 

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, despre numărul mare de copii care părăsesc şcoala  Sursa foto: INQUAM_PHOTOS

Ligia Deca, noul ministru al Educației în guvernul Ciucă, a transmis miercuri, 5 octombrie 2022, un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, în care trage un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de copii care părăsesc școala înainte de finalizarea educaţiei obligatorii.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că educaţia din România „trebuie să închidă câteva decalaje majore, pentru a permite o apropiere de media europeană”, iar unul din cele mai importante este cauzat de numărul mare de copii şi tineri care părăsesc şcoala înainte de finalizarea educaţiei obligatorii.

Mai mult, Ligia Deca, noul ministru al Educației, a dorit să sublinieze că „profesorii care ne-au ajutat să devenim noi, cei de azi, le datorăm prețuire și respect, încredere și sprijin”.

Mesajul transmis de noul ministru al Educației, cu prilejul Zilei Mondiale a Educației

Ziua Mondială a Educaţiei este un prilej de bucurie şi de recunoştinţă faţă de toţi cei care au dăruit şi s-au dăruit necondiţionat pentru formarea noastră. Este o zi simbolică pentru recunoaşterea rolului pe care dascălii îl au în societate. Nu întâmplător, în limba engleză, denumirea acestei sărbători aduce în prim-plan profesorii: «World Teachers’ Day».

Ne puteți urmări și pe Google News

Puterea simbolică a zilei de astăzi este în deplină consonanţă cu acţiunile pe plan internaţional la care România a avut ocazia să ia parte în ultima perioadă. Eforturile din ultimele şase luni, în care România a coprezidat Action Track 3 în cadrul Summitului pentru Transformarea Educaţiei pe tema «Teachers, teaching and the teaching profession», au dat roade, mărturie stând faptul că Secretarul General Adjunct al ONU, Amina Mohammed, a anunţat constituirea Comisiei Internaţionale pentru Cariera Didactică”, a arătat Ligia Deca.

Ce le-a transmis noul ministrul profesorilor

Potrivit ministrului Educaţiei, „profesorilor care ne-au ajutat să devenim noi, cei de azi, le datorăm preţuire şi respect, încredere şi sprijin”, dar nu pot fi uitaţi ”cei dintâi educatori ai copiilor - părinţii şi toţi cei care compensează, prin eforturile lor, ceea ce sistemul nu reuşeşte să facă aşa cum ne-am dori”.

„Îmi este clar că educaţia din România trebuie să închidă câteva decalaje majore, pentru a permite o apropiere de media europeană. Unul din cele mai importante este cauzat de numărul mare de copii şi tineri care părăsesc şcoala înainte de finalizarea educaţiei obligatorii. Problema abandonului loveşte disproporţionat elevii din medii defavorizate, din mediul rural, din comunităţile sărace sau periferice.

Copiii de origine romă sunt afectaţi în mod deosebit, fiind adesea la intersecţia mai multor dezavantaje. Vreau ca trecerea de la principiul egalităţii la cel al echităţii să fie garantată tuturor, indiferent de mediul de reşedinţă, de mediul socio-economic, de nevoile educaţionale speciale sau de orice alt criteriu. La mulţi ani tuturor, cu șanse egale şi cu visuri mari!”, a concluzionat ministrul în comunicatul transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Educației.