Evenimentul Zilei > Politica > Ligia Deca, propunerea PNL pentru funcția de ministru al Educației. În prezent este consiliera președintelui Klaus Iohannis
Ligia Deca, propunerea PNL pentru funcția de ministru al Educației. În prezent este consiliera președintelui Klaus Iohannis

Ligia Deca, propunerea PNL pentru funcția de ministru al Educației. În prezent este consiliera președintelui Klaus Iohannis

Ligia Deca este alegrea PNL în ceea ce privește înlocuirea lui Sorin Cîmpeanu în fruntea Ministerului Educației. Are 40 de ani și este consilier prezidențial din 2019.

UPDATE 1. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Ligia Deca va fi propusă pentru postul de ministru al Educației. „Ligia Deca este propunerea PNL pentru portofoliul de ministeru al Educației. Este o persoană care a lucrat și a participat la inițierea legilor educației. Am căutat să avem un om care știe conținutul pachetului de legi. Ne dorim să preia din mers dinamica calendatului, iar pachetul de legi să intre la timp în Parlament“, a spus Niciolae Ciucă.

Consilierul prezidenţial Ligia Deca este alegerea PNL pentru postul de ministru al Educației, după demisia lui Sorin Cîmpeanu. Deși în ultimele zile au fost vehiculate mai multe nume, se pare că Ligia Deca va fi propunerea PNL pentru Educație, iar anunțul oficial urmează să fie făcut în cursul zilei de luni, 3 octombrie.

Ligia Deca a coordonat proiectul România Educată, asumat de preşedintele Klaus Iohannis. Ea va avea misiunea de a promova legile educaţiei, lansate de fostul ministru Sorin Cîmpeanu şi aflate în acest moment în dezbatere publică.

Specialist în educație

Ligia Deca are 40 de ani și este doctor în ştiinţe politice, titlu acordat în 2016 de Universitatea din Luxemburg. Ea a absolvit și un program postdoctoral la New Europe College.

A colaborat în calitate de expert cu instituţii precum Consiliul Europei şi Comisia Europeană. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experţi „Ştiinţa în educaţie” înfiinţat la iniţiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat în iunie 2015, iar în decembrie 2019 a fost numită în funcţia de Consilier al preşedintelui Klaus Iohannis la Departamentul Educaţie şi Cercetare, potrivit news.ro.

Acuzații de plagiat

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcție săptămâna trecută. Jurnalista Emilia Şercan l-a acuzat, acum o săptămână, că ar fi plagiat un curs universitar (îndrumător de lucrări practice) şi şi-a fi „însuşit fraudulos şi paternitatea” mai multor capitole semnate anterior de alţi autori.

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu a făcut luni mai multe precizări legate de demisia sa. El a spus că a decis să renunțe la funcție pentru a nu periclita reforma din educație.

„Discuțiile în spațiul public au fost deturnate într-o manieră nedreaptă, nefirească spre alte subiecte care nu sunt în interesul a milioane de elevi, a sute de mii de studenți sau a sute de mii de profesori. Am considerat că această demisie este necesară pentru a nu periclita reforma în educației“, a spus Sorin Cîmpeanu.