Evenimentul Zilei > Politica > Ministrul de Externe, prins cu minciuna! Posta imagini cu el la birou. Unde credeţi că era în realitate?
Ministrul de Externe, prins cu minciuna! Posta imagini cu el la birou. Unde credeţi că era în realitate?

Ministrul de Externe, prins cu minciuna! Posta imagini cu el la birou. Unde credeţi că era în realitate?

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a fost fotografiat pe un iaht de lux în Croaţia, dar pe Facebook posta imagini de la birou vorbind la telefon despre criza din Belarus.

Ministrul maghiar de Externe postează zilnic imagini cu el la birou, într-un costum, cu un telefonul la ureche discutând  situația din Minsk cu parteneri de rang înalt.

 Duminică, 16 august, l-am văzut și fotografiat pe ministru pe Lady MRD, un iaht de lux deținut de László Szíjj, pe Adriatică, Croația, la 25 de kilometri sud de Biograd Na Moru,  Insulele Kornati, cu familia sa în vacanță, au declarat jurnaliştii de la Atlatszo.

„Fără nicio exagerare, liniile ard atât la nivel de premier și de ministru de externe în legătură cu evoluțiile din Minsk. În această dimineață, am vorbit cu cei trei miniștri baltici de externe, Edgars Rinkēvičs, colegii estonieni Urmas Reinsalu și colegul lituanian Linas Linkevicius, iar apoi m-am consultat cu premierul, care a discutat cu premierul polonez Mateusz Morawiecki la telefon ”, asta a postat ministrul de externe Péter Szíjjártó, luni pe Facebook.

Şi totuşi, jurnaliştii  de la Atlatszo l-au fotografiat pe ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, în timp ce-și petrecea vacanța cu familia pe un iaht de lux în marea Adriatică deși pe Facebook posta imagini din care rezulta că se află în focul discuțiilor privind criza din Belarus.

”Ministrul de externe ungar pare să-și petreacă vara febril, doar vizitați pagina sa de Facebook: într-o atmosferă de birou, în costum, cu un mobil în mână, discută situația din Minsk cu înalți demnitari și alți miniștri de externe. În contradicţie cu ceea ce lasă să se vadă, duminică, 16 august, l-am văzut și fotografiaat pe ministru pe iahtul de lux Lady MRD, deținut de László Szíjj (nota redației: om de afaceri agreat de guvernul Orban), pe Marea Adriatică, Croația, la 25 de km sud de Biograd Na Moru, mai jos de insulele Kornati, împreună cu familia în vacanță”, scriu ziariștii de la Atlatszo.

”Fără nici o exagerare, liniile telefonice s-au înroșit atat la nivel de prim-ministru, cât și la nivel de ministru de externe din cauza evenimentelor de la Minsk. În această dimineață, am vorbit cu cei trei ministri de externe din țările baltice și apoi m-am consultat cu primul ministru, care a vorbit la telefon cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki”, a postat Péter Szíjjártó.

”Politicienii europeni rămân îngrijorați de situația din Minsk. Am vorbit la telefon despre acest lucru cu Josep Borrel, înaltul reprezentativ al Uniunii Europene pentru afaceri externe și cu Heiko Maas, ministrul de externe german”, a postat duminică, ținând în mână un mobil într-o sală de întâlniri.

În aceeași zi, duminică, 16 august, ziariștii de la Atlatszo susțin că l-au fotografiat pe ministru pe iahtul de lux Lady MRD, proprietatea unei companii offshore din Malta, deținută de miliardarul maghiar László Szíjj.

Potrivit sursei, ministrul de externe își petrecea vacanța cu familia pe iahtul de lux de câteva zile. Lady MRD se afla în portul Sibenik între 8 și 11 august, apoi pe data de 12 iahtul ajunge în apropiere de Split. După-amiaza și-o petrece așteptând în golful din apropierea aeroportului.

În aceeași zi, în jurul orei 10 dimineața, aeronava privată OE – LEM a aterizat la Split. Acest avion de lux înregistrat în Austria fusese utilizat anterior de premierul Viktor Orban.

Lady MRD a plecat din Split, a ancorat la Vis, pe coastele Komiza, pe data de 13 august, apoi a virat spre nord unde a petrecut câteva zile în golfurile din insulele Kornati. Duminică dimineața, a ridicat ancora lângă insula Zut și s-a întors spre sud.

Jurnaliştii susțin că au escortat iahtul de lux Lady MRD duminică

Ambarcațiunea ziariștilor a fost indentificată de cei de pe iaht, care au venit cu un jet ski pentru a-i întreba cine sunt și cu ce scop fac fotografii iahtului și pasagerilor de pe acesta.

Ceea ce a urmat este iarăși grăitor, mai notează Atlatszo: un sfert de oră mai târziu, Lady MRD și-a închis sistemul automat de identificare, cel mai important instrument maritim de navigare, astfel că iahtul de lux a dispărut de pe hartă.

Cu toate acestea, adevăratul proprietar al iahtului, care este popular în rândul elitei maghiare, a fost ascuns într-o companie malteză – offshore – până în prezent, deoarece identitatea adevăraților proprietari ai companiilor offshore malteze a fost făcută publică recent datorită unei directive UE .  Baza de date dezvăluie că adevăratul proprietar al L&L Charter Ltd., care operează iahturi numite Artemy și Lady MRD, este László Szíjj, un miliardar om de afaceri din Tiszakécske, care a câștigat multe contracte de la stat cu companiile sale de construcții și este estimat a fi al patrulea cel mai bogat maghiar, mai notează atlatszo.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: