Ministrul Culturii speră să evite boicotul de la Noaptea Muzeelor
- Emanuel Nițulescu
- 15 mai 2024, 18:57
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a venit cu mai multe amendamente la texte de lege care prevăd creșteri salariale și care îi includ și pe angajații din muzee, arată news.ro. Totodată, Raluca Turcan a anunțat că există voința politică pentru a se rezolva situația legată de salariile angajaților din muzee. Urmează ca în şedinţa de Guvern, de joi, 16 mai, să fie adoptate mai multe măsuri care să evite boicotul de la Noaptea Muzeelor, eveniment care se desfășoară sâmbătă, 18 mai.
Turcan este îngrijorată de protestul muzeografilor
„Sunt extrem de îngrijorată cu privire la protestul anuntat de către angajaţii din sistemul muzeal din România cu ocazia desfăşurării Programului „Noaptea Muzeelor” 2024 şi sunt convinsă că aceştia au ajuns la capătul răbdării. Vorbim despre profesionişti, deosebit de bine pregătiţi, care gestionează un patrimoniu de milioane de euro şi care poartă o responsabilitate deosebită. Vorbim despre oameni pasionaţi care, alături de alţi angajaţi din instituţii de cultură, muncesc pentru păstrarea identităţii noastre naţionale. Cu toate acestea, muncesc pe salarii care nu au cum sa fie satisfacatoare”, a spus Raluca Turcan.
Ministrul Culturii a mai arătat că angajaţii din muzee şi biblioteci „au mai primit o lovitură sub centură” atunci când o parte a lor, respectiv angajaţii din muzeele şi bibliotecile ce țin de sistemul de educaţie au primit majorări salariiale de 20%, „deşi cu toţii desfăşoară o muncă ce necesită aceeaşi pregătire profesională şi cel puţin aceleaşi responsabilităţi”.
„În calitate de ministră a Culturii, am elaborat mai multe amendamente la alte acte normative, care prevedeau majorări salariale pentru alte categorii profesionale, tocmai pentru a corecta aceste inechităţi”, a afirmat Turcan.
„Dincolo de toate aceste eforturi, transformarea propunerilor mele în realitate ţine exclusiv de o decizie, care este eminamente politică a actualei coaliţii si a Guvernului. Îmi exprim speranţa că, aşa cum am primit din nou asigurări, decizia se va materializa mâine în şedinţa de Guvern, pentru a nu periclita un moment mult aşteptat de către iubitorii de cultură –«Noaptea Muzeelor»”, a mai spus Turcan.
Totuși, premierul Ciolacu a declarat, făcând referire la boicotul din Noaptea Muzeelor, că „la un asemenea șantaj nu răspund”, completând că „situația se va rezolva prin dialog”.
Multe muzee anunță boicotul de la Noaptea Muzeelor
Mai multe muzee din toată țara au anunțat că vor boicota Noaptea Muzeelor pe 18 mai, ca protest la refuzul autorităților de a rezolva solicitările lor de natură salarială.
În București, patru muzee deja au anunțat că nu vor participa la Noapte Muzeelor, urmând a avea sâmbătă 18 mai 2024 program normal.
Muzeele care au anunțat o astfel de decizie sunt: Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului București și Muzeul Antipa.
Conflictul de muncă demarat de angajații din muzeele și bibliotecile publice a evaluat gradual.
Pe 1 aprilie, ei au cerut egalizarea salariilor pentru funcții similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice, indexarea acestora anual, cu rata inflaţiei, precum și plata orelor suplimentare și acordarea de compensații financiare pentru cei care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale.
Boicotul de la Noaptea Muzeelor, o ultimă soluție
Totodată, angajații din muzeele și bibliotecile publice au cerut un buget de 0,9% din PIB pentru sectorul cultural „cu o justă repartizare către instituțiile muzeale și biblioteci” și au acuzat „tratamentul umilitor şi discriminatoriu” la care au fost supuşi în ultimii 20 de ani.
Pe 4 aprilie, au inițiat o grevă japoneză „față de situația dramatică în care se află”, ca un prim semnal legat de o viitoare grevă generală.
Pe 23 aprilie, sindicaliștii din Cultură şi Presă CulturMedia au declarat public că membrii afiliați nu vor participa la Noaptea Europeană a Muzeelor, pe 18 mai, „în semn de protest faţă de tergiversarea măsurilor promise” de Guvern. Ei au menționat și faptul că pe 18 mai vor organiza un miting de protest la ora 19.00, în Piața Victoriei din București. În ultimele declerații sindicaliștii din cultură i-au chemat alături de ei, la protest și pe vizitatorii muzeelor și pe oricine este interesat de cultură.