Ministrul ceh de Externe cere condiții de muncă mai bune pentru personalul diplomatic
- Iuliu Vlădescu
- 17 aprilie 2023, 18:56
După ce trei diplomați cehi au murit subit, Praga cere îmbunătăirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată. Jan Lipavský spune că decesele recente subliniază faptul că diplomații lucrează „în condiții extrem de dificile și adesea izolați de familie”. Lipavský spune că ministerul său este gata să facă schimbări pentru a-i ajuta pe diplomați să facă față presiunilor muncii lor.
Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavský, a trimis o scrisoare personalului ministerului de Externe prin care le-a cerut să găsească un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată, după ce trei diplomați cehi cu vârsta cuprinsă între 46 și 55 de ani au murit subit în ultimele cinci luni.
În scrisoarea publicată de Poliico, Lipavský le cere decidenților ministerului de externe să nu subestimeze nevoia de a avea grijă de sănătatea fizică și psihică a personalului. „Nu uitați că fiecare loc de muncă, inclusiv al nostru, are propriile sale valori și ambiții, dar și limite, se arată în scrisoare, adăugând că ar fi indicat să se găsească un echilibru între muncă și viața privată.
Decesul celor trei diplomați, despre care se spune că au murit din cauze naturale, „demonstrează că funcția de diplomat presupune munca în condiții extrem de dificile, adesea izolati de familie”, a spus Lipavský. „Colegii noștri prestează acest serviciu chiar și în zonele de război, sub măsuri stricte de securitate cu mobilitate limitată în țara unde sunt detașați. Diplomații sunt expuși nu numai la o presiune mare în viața lor profesională și personală, ci și la condiții climatice adesea dificile.”
Ministerul vrea consiliere psihologică pentru angajați
Lipavský a spus că ministerul său este gata să facă schimbări pentru a-i ajuta pe diplomați să facă față presiunilor muncii lor. Măsurile aflate în discuție includ asistență psihologică pentru diplomați și familiile acestora.
„Există un sistem de sprijin la Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv un psiholog”, a spus ambasadorul ceh la UE, Edita Hrdá. Scrisoarea lui Lipavský se referă și la angajații cu reprezentare permanentă. „Înainte de președinție, am reflectat asupra modului de a evita suprasolicitarea și epuizarea”, a adăugat Hrdá, referindu-se la perioada de șase luni a țării sale la conducerea Consiliului UE, care s-a încheiat la sfârșitul anului 2022.
„Ca o chestiune de principiu, rămânem să avem weekenduri libere. În timpul președinției, când a fost posibil, cel puțin o zi pe săptămână complet liber.” Luna trecută, ambasadorul adjunct al Republicii Cehe în Israel, Monika Studená, a murit subit, la vârsta de 50 de ani. În februarie, Jakub Dürr, ambasadorul Ceh în Polonia și fost reprezentant permanent al Republicii Cehe în UE, a murit la vârsta de 46 de ani. Și în noiembrie 2022, Ambasadorul Cehiei în Elveția și Liechtenstein Kateřina Fialková a murit subit, la vârsta de 55 de ani.