Femeile vor beneficia de consiliere psihologică gratuită după naștere. Legea intră în vigoare în 15 ianuarie

Femeile vor beneficia de consiliere psihologică gratuită după naștere. Legea intră în vigoare în 15 ianuarie Sursa: Evgenya Tamanenko | Dreamstime.com

Proaspetele mămici vor beneficia de ședințe gratuite de consiliere psihologică în primele luni după naștere. Legea a fost deja publicată în Monitorul Oficial și are ca scop să prevină apariția depresiei postpartum.

Proaspetele mămici vor putea beneficia de consiliere psihologică gratuită. Legea care prevede acest lucru a fost publicată în Monitorul Oficial și intră în vigoare din 15 ianuarie.

Sprijin important

Actul normativ a fost inițiat de deputații Diana Morar și Filip Havârneanu. „Naşterea unui copil este uneori asociată unor trăiri și dureri severe care pot conduce la predispoziția mamelor de a dezvolta tulburări de anxietate sau obsesiv-compulsive.

Legea reglementează dreptul femeilor de a beneficia de servicii de evaluare și consiliere psihologică, în vederea prevenirii şi tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii şi naşterii. Aceste servicii vor fi acordate în cadrul maternităților de către personalul superior prevăzut în structura de personal a spitalului. (…) Prevenţia este cel mai bun instrument în reducerea efectelor tulburărilor care pot apărea, iar aceasta se poate realiza încă din perioada anterioară nașterii, precum și imediat ulterioară acesteia”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de Diana Morar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au nevoie de ajutor

Mămicile vor putea beneficia de șase ședințe de consiliere psihologică gratuite, în primele patru luni de la naștere. „Naşterea unui copil vine la pachet cu griji copleşitoare şi multe necunoscute, cu temeri şi situaţii în care mamele se simt depăşite şi au nevoie de psihoterapie, dar foarte multe nu îşi permit aceste servicii. O şedinţă de psihoterapie costă în jur de 200 de lei, iar pentru multe persoane este o dificultate financiară“, a spus și Filip Havârneanu,

Depresia postpartum este o tulburare afectivă, în unele cazuri severă, care se manifestă printr-o serie de trăiri emoționale, preponderent negative. O mare parte din tinerele mămici resimt o stare de tristețe și iritabilitate îmediat după naștare. Multe dintre ele plâng fără niciun motiv. Aceste stări sunt cauzate de schimbările hormonale din organism. De obicei, manifestările dispar în câteva zile. Există însă și cazuri în care depresia se adâncește, iar femeile au nevoie de un ajutor specializat, potrivit cancan.ro.