Ministrul apărării din Rusia susține că armata sa nu a atacat Polonia. „Sunt provocări intenţionate”

Ministrul apărării din Rusia susține că armata sa nu a atacat Polonia. „Sunt provocări intenţionate”Sursa foto: Kremlin

Rusia susține că nu a trimis nicio rachetă spre Polonia drept provocări la adresa NATO. Anunțul a fost făcut de ministrul apărării rus după ce Ucraina a acuzat în mod direct Moscova că a ucis doi cetăţeni polonezi.

Ministrul apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a postat pe canalul său de Telegram un mesaj clar în legătură cu atacul de marți seară, 15 noiembrie, din Polonia. Oficialul rus dezminte orice fel de implicare a armatei ruse în incidentul în urma cărioa au murit doi polonezi. „Niciun atac nu a fost efectuat asupra vreunor obiective în apropierea frontierei ucraineano-poloneze”.

De asemenea, Șoigu a mai subliniat că „declaraţiile presei poloneze şi ale unor oficiali despre o pretinsă cădere a unei rachete ruseşti în apropiere de localitatea Przewodow sunt provocări intenţionate cu scopul de a crea o escaladare a situaţiei”. În același timp, ministrul apărării a continuat prin a spune că imaginile publicate de presa poloneză de la locul în care s-a produs impactul nu au „nicio legătură” cu proiectile ruseşti.

Ucraina acuză Rusia de noi bombardamente

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, la câteva ore după bombardarea teritoriului de la granița cu Polonia, „condoleanţe pentru moartea cetăţenilor polonezi victime ale terorii rachetelor ruseşti”. De asemenea, liderul de la Kiev a mai adăugat că atât Ucraina și Polonia, cât și celelalte state ale lumii „trebuie să fie protejate în întregime de Rusia teroristă”, notează News.ro.

În același timp, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a catalogat drept „teorii ale complotului” acuzaţiile că racheta care a omorât cei doi polonezi ar fi fost de origine ucraineană. Mai mult decât atât, Associated Press, citând trei oficiali americani, anunță că primele estimări au arătat că rachetele care au lovit Polonia ar fi fost lansate de forțele ucrainene pentru a intercepta rachete rusești.

De asemenea, Polonia a invocat articolul 4 din Tratatul NATO. Acest articol prevede că „Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre părți”. În acest context, membrii G7 s-au întâlnit de urgență pentru a discuta pe marginea acestui subiect.