Discuțiile secrete CIA-FSB de la Ankara. Ce a transmis SUA la Moscova: Nu folosiți armele nucleare!
- Dinu Marian
- 15 noiembrie 2022, 07:52
Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) l-a avertizat pe omologul său rus împotriva utilizării armelor nucleare în cadrul unei întâlniri față în față luni în Turcia. Asta au anunțat oficiali de la Casa Albă, ca parte a efortului administrației Biden de a reduce amenințarea de escaladare a războiului din Ucraina, scrie NY Times. Discuțiile lui William Burns (CIA) cu șeful serviciului de informații externe al Rusiei sunt cele mai importante întâlniri personale de la începutul războiului din Ucraina. Întâlnirea a avut loc în timp ce SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva oligarhilor ruși care au legături cu Kremlinul. În total, 14 persoane, 28 de entități și opt aeronave au fost blocate, a precizat Departamentul Trezoreriei. Aceaatsa este parte a unui efort de a perturba lanțurile de aprovizionare și de a face mai dificil pentru Rusia să își realimenteze armata.
Discuțiile, conduse de William J. Burns, directorul CIA., au fost cele mai importante întâlniri personale la cel mai înalt nivel între înalți oficiali ruși și americani de la invazia Moscovei în Ucraina în februarie. Discuțiile fac parte din eforturile administrației Biden de a-și intensifica comunicarea cu înalții oficiali ruși pentru a le transmite preocupările privind amenințarea nucleară.
Întâlnirea directorului FSB cu William J. Burns nu a fost o încercare de a negocia cu Rusia cu privire la sfârșitul războiului, suține NY Times. Mai ales că oficialii americani au insistat în mod repetat că nu se vor purta discuții de pace fără implicarea guvernului ucrainean. În schimb, discuțiile s-au concentrat aproape în întregime asupra amenințării de escaladare nucleară, au declarat acești oficiali, citați de NY Times.
Discuțiile dintre William J. Burns și Serghei Narîșkin, directorul serviciului de informații externe al Rusiei, au fost purtate la cererea americanilor. Ele au fost programate după o perioadă de tensiuni crescânde pe teme nucleare.
Eșecul rușilor pe câmpul de luptă sporește temerile
Liderii americani și europeni consideră că obiectivul este de a menține războiul limitat la Ucraina și de a-l împiedica pe președintele rus Vladimir V. Putin să folosească o armă nucleară tactică sau o altă armă de distrugere în masă. Putin a negat că Moscova se pregătește să folosească o armă nucleară în Ucraina. Aceste comentarii au redus nivelul de îngrijorare atât la Washington, cât și în capitalele europene, dar amenințările nucleare repetate ale Rusiei și eșecurile sale repetate pe câmpul de luptă au făcut ca îngrijorarea privind o potențială utilizare nucleară să rămână ridicată.
Informații despre conversațiile dintre generalii ruși cu privire la utilizarea armelor nucleare au circulat în guvernul american la mijlocul lunii octombrie. Aceste rapoarte au stârnit îngrijorare, în parte pentru că au sosit în perioada în care Rusia a început să acuze Ucraina de planuri de a folosi o bombă murdară, un dispozitiv exploziv care împrăștie material radioactiv într-o zonă.
Unii oficiali americani au crezut că acuzațiile ar putea avea ca scop crearea unui pretext pentru a folosi o armă nucleară.
Americanii au confirmat după ce rușii au anunțat întâlnirea
De la invazia Rusiei, oficialii americani au subliniat obiectivul lor de a-i sprijini pe ucraineni, asigurându-se în același timp că războiul nu escaladează și nu provoacă potențial un conflict nuclear mai amplu.
Lloyd J. Austin III, secretarul apărării, a avut două conversații telefonice cu Serghei K. Șoigu, ministrul rus al apărării, despre tensiunile nucleare în octombrie. Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională, a avut, de asemenea, convorbiri telefonice cu omologul său, Nikolai Patrușev, pe teme nucleare în ultimele luni. Iar acum William J. Burns a călătorit în Turcia pentru a transmite același mesaj.
Un purtător de cuvânt al Casei Albe a confirmat călătoria William J. Burns după ce Kommersant, un cotidian de afaceri rusesc, a scris luni că delegația rusă de la Ankara a fost condusă de Serghei Narîșkin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri S. Peskov, a confirmat ulterior pentru Tass, un serviciu de știri de stat rus, că a avut loc o întâlnire, dar nu a oferit detalii. O purtătoare de cuvânt a C.I.A. a refuzat să comenteze; agenția nu comentează niciodată călătoriile directorului.
Ucrainienii informați în prealabil
Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a declarat că guvernul ucrainean a fost informat în prealabil cu privire la această călătorie. Președintele Biden a insistat asupra faptului că Ucraina, și nu Statele Unite ale Americii, va dicta dacă și când vor începe negocierile pentru a pune capăt războiului.
Oficialii ruși și ucraineni au făcut comentarii publice separate în ultimele săptămâni cu privire la potențiale negocieri de pace, la mai mult de șase luni după ce ultimele lor discuții directe cunoscute au eșuat.
Generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major Întrunit, a susținut că Ucraina ar trebui să negocieze cu Rusia pentru a-și consolida recentele câștiguri. Alți oficiali americani de rang înalt nu cred că nici Rusia, nici Ucraina nu sunt pregătite să se angajeze în negocieri semnificative.
Armata ucraineană nu va accepta nicio negociere, acord sau decizie de compromis
Luni, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, generalul Valeriy Zaluzhny, comandantul armatei ucrainene, a declarat că a vorbit cu generalul Milley și a reiterat poziția țării cu privire la posibile negocieri: Rusia trebuie să se retragă înainte ca orice discuții să fie posibile. "Armata ucraineană nu va accepta nicio negociere, acord sau decizie de compromis", a scris el.
Deși Rusia pierde teren, Vladimir Putin nu crede că forțele sale vor fi înfrânte în cele din urmă și nu va face concesii majore sau nu va renunța la teritoriile pe care le-a luat, potrivit oficialilor americani. Guvernul ucrainean crede că este învingător și că anul viitor va putea să recucerească terenurile pe care armata rusă le-a ocupat.
Problema prizonierilor americani, discutată la Ankara
Directorul CIA Burns a abordat în cadrul întâlnirii sale și problema americanilor reținuți în Rusia, a declarat un oficial american. Administrația Biden a încercat să negocieze un schimb de prizonieri cu Rusia pentru a-i aduce acasă pe vedeta W.N.B.A. Brittney Griner și pe Paul N. Whelan, care este încarcerat pentru spionaj. Brittney Griner este reținută în Rusia din februarie, după ce a zburat spre un aeroport din apropierea Moscovei cu o cantitate mică de ulei de hașiș în bagaj. Ea a fost condamnată în august la nouă ani de închisoare.
Pe lângă funcția de director al C.I.A., William J. Burns a fost însărcinat în repetate rânduri de Joe Biden să conducă negocieri delicate cu rușii.
Înainte ca Vladimir Putin să ordone invazia la scară largă din februarie, William J. Burns - care a fost, de asemenea, fost ambasador al SUA în Rusia - a zburat la Moscova în noiembrie anul trecut pentru a le spune oficialilor ruși că Statele Unite ale Americii cunoșteau planurile Moscovei și că vor răspunde în forță la orice incursiune.