Ministrul apărării al Marii Britanii a sosit la Kiev. Prioritățile de înarmare a Ucrainei, principala temă de discuție

Ministrul apărării al Marii Britanii a sosit la Kiev. Prioritățile de înarmare a Ucrainei, principala temă de discuție Ben Wallace. Sursa foto: Wikipedia

În cadrul întâlnirii cu Reznikov s-a discutat despre aprovizionarea cu arme și apartenența Ucrainei la NATO

Pe 24 mai, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a sosit la Kiev într-o vizită de lucru. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Ministerului Apărării al Ucrainei.

În cadrul vizitei, Wallace s-a întâlnit cu șeful departamentului de apărare al Ucrainei, Alexei Reznikov.

În cadrul întâlnirii, miniștrii au discutat o serie de probleme legate de securitatea Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apartenența Ucrainei la NATO

Discuțiile privind apartenența Ucrainei la NATO se referă la posibilitatea ca Ucraina să devină membră a Alianței Nord-Atlantice. Ucraina și-a exprimat dorința de a deveni membră a NATO, iar acest subiect a fost discutat în cadrul întâlnirilor și negocierilor diplomatice între Ucraina și aliații săi internaționali. Însă aderarea la NATO implică un proces complex, care necesită îndeplinirea unor criterii și obiective specifice.

„Desigur, am discutat despre perspectiva NATO a Ucrainei în contextul viitorului summit NATO de la Vilnius. Inclusiv viziunea Ucrainei de stabilizare a păcii în Europa, folosind formula de pace a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski”, a spus Reznikov.

Aprovizionarea cu arme

În plus, interlocutorii au vorbit despre prioritățile de înarmare a Ucrainei pentru a obține victoria asupra agresorului rus. Aprovizionarea cu arme: Acest subiect se referă la furnizarea de echipamente militare și arme către Ucraina pentru a sprijini capacitatea sa de apărare în fața amenințărilor la adresa securității sale. Ucraina a primit sprijin militar și echipament din partea unor țări și organizații internaționale, însă această chestiune rămâne un subiect de discuție în contextul sprijinului internațional pentru Ucraina. „În special în ceea ce privește armele care fac posibilă înfrângerea inamicului la distanțe mari, cum ar fi [rachetele] Storm Shadow”, a adăugat ministrul.

La rândul său, Wallace a subliniat că acest tip de armă a fost furnizat Ucrainei, deoarece armele cu rază lungă de acțiune sunt folosite de țara agresoră a Federației Ruse pentru a deteriora populația civilă și infrastructura critică.

„Lumea a văzut din nou conducerea Regatului Unit, lumea a văzut din nou prietenia adevărată și lumea a văzut că această conducere oferă un avantaj pe câmpul de luptă”, a spus Reznikov, adăugând că Ucraina a primit multe tipuri de arme datorită participării personale a lui Wallace.

Secretarul Apărării din Regatul Unit a anunțat  transferul rachetelor Storm Shadow în Ucraina pe 11 mai . Această rachetă de croazieră are o rază de acțiune de peste 250 km (155 mile). Numărul de rachete predate nu a fost raportat, dar Wallace a spus că rachetele „vor permite Ucrainei să respingă forțele ruse bazate pe teritoriul suveran al Ucrainei”.

Sprijinul Marei Britanii față de Ucraina

Marea Britanie a sprijinit în mod constant Ucraina pe fundalul agresiunii ruse, oferind asistență financiară, militară și umanitară. În 2022, Regatul Unit  a oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline,  mai mult decât „orice altă țară, cu excepția Statelor Unite”, potrivit cifrelor guvernului britanic.

Vorbind la Conferința de la München din februarie 2023, prim-ministrul britanic  Rishi Sunak a subliniat că Marea Britanie a fost prima țară din lume care a anunțat furnizarea de tancuri Ucrainei, a început să antreneze piloți și marini.