Războiul din Ucraina. Civilii din Belgorod sunt șocați de atacul asupra orașului

Războiul din Ucraina. Civilii din Belgorod sunt șocați de atacul asupra orașului

Un atac al unui grup armat asupra unei regiuni rusești de la granița cu Ucraina, care a avut loc la începutul acestei săptămâni, a fost întâmpinat cu un amestec de șoc, furie și indiferență, potrivit unor interviuri realizate de The Moscow Times cu localnicii din zonă.

 În regiunea Belgorod au fost înregistrate atacuri de artilerie și cu pentru prima dată în cele 15 luni de când Moscova și-a invadat vecinul. Incursiunea de luni – pe care Rusia o pune pe seama armatei Ucrainei, dar despre care Kievul spune că a fost orchestrată de o grupare anti-Kremlin, formată din cetățeni ruși – a avut o intensitate fără precedent.

„Ne-am încurcat”, a spus Pavel, în vârstă de 33 de ani, un șofer de taxi din orașul Belgorod. „Unde erau forțele armate ale Rusiei? Nu înțeleg.", a spus el pentru The Moskow Time.

Potrivit oficialilor ruși, un „grup de sabotaj” ucrainean s-a infiltrat luni în districtul Grayvoron din Belgorod, atacând zona cu focuri  de artilerie și mortiere. „Civilii fugeau din calea bombardamentelor”, a spus Yevgeny, un rezident al regiunii Belgorod care, la fel ca ceilalți intervievați  a cerut protecția anonimatului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Unii dintre prietenii mei au fost răniți. Situația a fost una de neimaginat”, a mai spus acesta. Cel puțin un civil a fost ucis și nouă persoane au fost rănite în acest atac, a declarat miercuri guvernatorul Belgorodului, Vyacheslav Gladkov, pe canalul său Telegram. Aproximativ 550 de locuitori ai districtului Grayvoron au fost evacuați temporar, potrivit Gladkov.

Se tem ca Belgorod să nu ajungă ca Mariupol sau Harkov

Mulți și-au exprimat temerile că orașul Belgorod ar putea ajunge ca orașele ucrainene Harkov sau Mariupol, care au fost  puternic lovite anul trecut de forțele armate ruse. „De la începutul „operațiunii militare speciale” a existat sentimentul că ți-ai putea pierde casa”, a spus Lyudmila, în vârstă de 31 de ani, care a folosit termenul pentru războiul din Ucraina preferat de oficialii ruși. Potrivit unui articol publicat  miercuri în 7x7, recruți care fac stagiul militar obligatoriu au fost trimiși în zonă pentru a întări pozițiile armatei în regiunea Belgorod. 

Unii locuitori din Belgorod se îndoiesc de faptul că armata rusă – care este pregătită în prezent pentru o contraofensivă ucraineană – este capabilă să apere granițele. „Ni s-a spus că în zonă erau doar polițiști de frontieră, cici vorbă de armată”, a spus șoferul de taxi.

Incidentele s-au intensificat

Într-un interviu acordat marți, Gladkov a părut și el să pună la îndoială modul în care armata a gestionat incidentul, spunând că are „și mai multe întrebări decât răspunsuri” pentru Ministerul Apărării.

În același timp, unii oameni din regiunea Belgorod au declarat pentru The Moscow Times că erau obișnuiți cu gândul al posibile atacuri transfrontaliere din Ucraina. Incidentele de acest gen s-au amplificat de când când Kievul a reluat ofensivele în Harkov. 

„Oamenii sunt în stare de șoc, dar nu există nicio panică”, a spus o femeie din Belgorod într-un interviu telefonic. „Oamenii nu pleacă, cred că toată lumea a decis să aștepte și să vadă.” Dar ea a recunoscut că, totuși, „cei care susțin războiul se simt abandonați”.