Război în Ucraina, ziua 456. Ucraina caută susținere împotriva Rusiei în Africa. Moscova amenință cu represalii după raidul din Belgorod

Război în Ucraina, ziua 456. Ucraina caută susținere împotriva Rusiei în Africa. Moscova amenință cu represalii după raidul din Belgorod Sursa foto: Statul Major/Ucraina

Războiul din Ucraina intră într-o nouă zi, cea cu numărul 456. Liderii grupărilor paramilitare ruse se laudă cu reușita incursiunilor pe care le-au întreprins în regiunea Belgorod. În acest timp. ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, face un turneu în Africa, solicitând susținere pentru țara sa. Rusia joacă un rol important pe teritoriul continentului african, influența sa fiind foarte mare. Germania își reface stocurile de armanent, comandând 18 tancuri Leopard 2.

Ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, a comentat raidul voluntarilor ruși în regiunea Belgorod amenințând că va reacționa „extrem de dur și rapid”. Rusia a comunicat că formațiunile naționaliste au fost blocate și înfrânte cu ajutorul loviturilro aeriene și a tirurilor de artilerie, dar și prin acțiuni active ale unităților Grănicerilor din Districtul Militar de Vest, a declarat Șoigu.

Ucraina a respins în mod repetat intrarea pe teritoriul Rusiei pe 22 mai. Mai mult, New York Times a confirmat că forțele ucrainene s-au angajat doar în protejarea frontierei în cazul în care armata rusă ar decide să lanseze un contraatac. O incursiune de două zile din Ucraina la granițele de vest ale Rusiei ar putea forța Kremlinul să devieze trupele de pe linia frontului. Aceasta în timp ce Kievul pregătește o contraofensivă majoră pentru a da Moscovei o lovitură psihologică, potrivit analiștilor militari citați de Reuters.

Experții spun că cel mai mare raid transfrontalier de la invadarea Ucrainei de către Rusia, a fost aproape sigur coordonat cu forțele armate ale Ucrainei, conform Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ucrainenii încearcă să-i tragă pe ruși în direcții diferite pentru a provoca goluri. Rușii sunt forțați să trimită întăriri. Vor trebui să răspundă la asta și să pună trupe acolo și apoi să aibă o mulțime de trupe de-a lungul zonei de frontieră, chiar dacă s-ar putea să nu fie așa cum vin ucrainenii”, a declarat Neil Melvin, analist la Royal United Services Institute (RUSI).

Incursiunea de la Belgorod a avut loc departe de epicentrul luptei din regiunea Donbas din estul Ucrainei și la aproximativ 160 de km de liniile frontului din regiunea de nord Harkiv.

Mark Galeotti, directorul companiei de consultanță Mayak Intelligence din Londra și autor al mai multor cărți despre armata rusă, a declarat că cele două grupuri includ ruși anti-Kremlin, de la liberali și anarhiști până la neonazişti.

Rusia reclamă un atac ucrainea asupra unei nave spion

Ministerul rus al Apărării a denunţat un atac ucrainean cu drone asupra unei nave rusești de recunoaştere, „Ivan Hurs”, în zona economică exclusivă a Turciei.

„Astăzi, la ora 05.30, ora Moscovei (02.30 GMT), forţele armate ale Ucrainei au efectuat o tentativă nereuşită de a ataca cu trei ambarcaţiuni rapide fără pilot nava „Ivan Hurs” a Flotei Mării Negre, care asigura securitatea gazoductelor Turk Stream şi Blue Stream”, se arată în comunicatul Ministerului rus al Apărării.

Potrivit comunicatului toate ambarcaţiunile inamicului au fost distruse de sistemele de armament ale navei ruseşti la 140 de kilometri nord-est de Strâmtoarea Bosfor. Rusia a precizat că nava de spionaj „continuă să îşi îndeplinească misiunile stabilite”.

Comandamentul militar rus a adăugat că, „în urma atacului terorist din 26 septembrie 2022 asupra gazoductelor Nord Stream şi Nord Stream 2, forţele armate ale Rusiei desfăşoară misiuni de protecţie a acestui tip de infrastructură”.

Sursa foto: Twitter

Ucraina cere statelor africane să o susțină împotriva Rusiei

Aflat în vizită în Etiopia, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut unor ţări din Africa să renunţe la „neutralitate” şi să susţină Kievul împotriva Rusiei, relatează AFP.

„Încercăm să le explicăm prietenilor noştri africani că neutralitatea nu este răspunsul. Căci fiind neutră faţă de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, extindeţi această neutralitate la încălcarea frontierelor şi la crime în masă, care pot să se producă în apropierea voastră, dacă asta nu s-a şi întâmplat deja”, a declarat Dmitro Kuleba presei la Addis Abeba.

Kuleba s-a întâlnit cu premierul etiopian Abiy Ahmed, cu preşedintele Comisiei UA, Moussa Faki Mahamat şi cu preşedintele în exerciţiu al organizației, preşedintele comorian Azali Assoumani.

Unul din subiectele abordate a fost susţinerea Ucrainei în faţa agresiunii ruse, a explicat el, fără a intra în detaliile întrevederilor sale.

„În Africa, ţări şi oameni au simpatie pentru Rusia, căci ei fac legătura între Rusia şi sprijinul pe care aceste ţări l-au primit în epoca Uniunii Sovietice şi rolul Uniunii Sovietice în decolonizarea Africii. Dar adevărul este că Rusia a privatizat tot ceea ce Uniunea Sovietică a făcut pentru Africa, ignorând faptul că Ucraina era membră a URSS şi că ea a primit mii de studenţi africani şi a trimis în Africa mii de ingineri”, a subliniat Kuleba.

În paralel, după sancţiunile occidentale legate de ofensiva sa în Ucraina, Moscova caută susţinere în Asia şi în Africa, unde numeroase state au evitat să condamne deschis intervenţia militară rusă. Rusia şi-a înmulţit în ultimii ani iniţiativele pe continentul african, urmărind să se prezinte ca alternativă fostelor puteri coloniale.

Germania își reface stocurile de tancuri Leopard 2

Germania a anunțat că va achiziționa 18 tancuri Leopard 2 şi un număr de 12 obuziere autopropulsate pentru a-și reface rezervele epuizate după livrările către Ucraina. Anunțul a fost făcut de un membru al comisiei parlamentare pentru buget care a aprobat achiziția.

Comanda de tancuri va costa 525,6 milioane de euro (578,58 milioane de dolari), în timp ce preţul obuzierelor este de 190,7 milioane de euro. Aceste echipamente vor intra în dotarea armatei germane până cel târziu în 2026, potrivit documentelor Ministerului de Finanţe destinate parlamentului.

De asemenea, planul guvernamental de achiziţie include o opţiune pentru alte 105 tancuri în valoare de aproximativ 2,9 miliarde de euro. Germania a livrat un număr de 18 tancuri Leopard 2 Ucrainei de la invazia rusă din februarie 2022.

Cele 12 obuziere fac parte din planurile Ministerului Apărării, aprobate de parlamentul de la Berlin în martie, de a cumpăra până la 28 de obuziere pentru înlocuire.

Tancurile Leopard şi obuzierele sunt produse în comun de KMW şi Rheinmetall.

„Partizanii” ruși se laudă cu incursiunea în Belgorod

Două grupuri ruse de luptă pro-Ucraina, care au revendicat o incursiune în în regiunea de frontieră Belgorod s-au laudat cu „succesul” operațiunii lor. Aceștia consideră că incursiunea este o dovadă a slăbiciunii apărării ruse, potrivit AFP. Fondatorul uneia dintre aceste grupări, Denis Kapustin de la Corpul Voluntarilor Ruși, a dat asigurări că intrarea pe teritoriul rus și revenirea în Ucraina poate fi considerată un succes.

Luptătorii pro-ucraineni se referă la incursiunea din regiunea Belgorod, când Moscova a raportat un atac al mai multor grupuri de „sabotori” veniți din Ucraina. Este cel mai grav incident de acest fel.

„Operațiunea este în desfășurare și are mai multe faze”, a asigurat Kapustin.

Acesta este o figură cunoscută în lumea extremiștilor de dreapta din Rusia. El s-a stabilit în Ucraina înainte de război, unde organiza lupte de arte marțiale mixte (MMA) și deținea o marcă de îmbrăcăminte.

Kapustin a spus că gruparea lui putea cuceri toată regiunea Belgorod, dar nu acesta a fost scopul acțiunii. Potrivit lui, acest tip de incursiune determină armata rusă să relocheze „un număr mare” de forțe, slăbind astfel alte părți ale frontierei și frontului.

Purtătorul de cuvânt al celuilalt grup care a revendicat incursiunea, „Caesar” de la „Legiunea Libertății Rusiei”, a numit operațiunea „incredibilă” în timp ce poza în fața unui vehicul blindat despre care a dat asigurări că este un „trofeu” capturat de la forțele ruse.