Evenimentul Zilei > Politica > Ministrul Agriculturii s-a sucit. Le face pe plac pescarilor
Ministrul Agriculturii s-a sucit. Le face pe plac pescarilor

Ministrul Agriculturii s-a sucit. Le face pe plac pescarilor

Ministrul Agriculturii a modificat regulamentul de practicare a pescuitului recreativ, după numai două zile de la apariția acestuia în Monitorul Oficial, relaxând măsurile pentru a permite pescarilor să socializeze. În forma inițială, pescarii nu aveau voie să se apropie, să facă grătar sau să consume băuturi alcoolice.

Relaxarea regulilor de practicare a pescuitului a fost decisă pe fondul nemulțumirilor organizațiilor de pescuit, care au considerat că măsurile sunt prea aspre. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a revenit asupra deciziilor și, joi, într-o conferință de presă, a venit cu precizări.

„S-a scos obligativitatea ca administratorii (amenajărilor piscicole) să impună interzicerea socializării. Administratorii vor permite prezența vizitatorilor în perimetrul de pescuit. S-au scos acele articole referitoare la evitarea socializării cu alți pescari, purtarea măștilor până la accesul în perimetrul locului de pescuit”, a explicat ministrul.

”De asemenea, s-a eliminat păstrarea distanței de minimum 1,5 metri între perscarii recreativi și evitarea oricărei forme de socializare cu alți pescari recreativi participanți în aceeași zonă de pescuit, a mai precizat Adrian Oros

„A rămas ca pescarii să aibă obligativitatea de a lăsa perimetrul de pescuit curat și să respecte cu strictețe regulamentul amenajării piscicole, urmând ca cei care gestionează amenajările piscicole să-și stabilească prin regulament care sunt regulile în interior”, a încheiat ministrul Agriculturii.

Adrian Oros a mai spus că Ordinul modificat va fi  trimis, spre avizare, la Ministerul Sănătății.

În Ordinul apărut în Monitorul Oficial, în data de 2 iunie, se interzicea socializarea între pescari, distanța dintre ei trebuia să fie de 10 metri, nu aveau voie să facă grătar sau să consume băuturi alcoolice.

Conform Ordinului, amenajările piscicole în care se practică și pescuit recreativ au mai multe obligații, între care:

-asigurarea unui flux de deplasare al participanților către și de la locul de desfășurare a activității de pescuit recreativ astfel încât să fie respectate măsurile de distanțare socială;

– asigurarea de măști de protecție și substanțe dezinfectante pentru participanții la activitățile de pescuit;

– la locul desfășurării activității de pescuit recreativ trebuie să fie pregătite măsuri pentru igienizarea și/sau dezinfectarea mâinilor, materialelor și a echipamentului utilizat în desfășurarea activității de pescuit recreativ;

Iar pescarii au, printre altele, următoarele obligații:

– purtarea măștilor până la momentul accesului în perimetrul locului de pescuit pus la dispoziția pescarului și de la momentul părăsirii acestuia la plecare;

– obligativitatea de a lăsa perimetrul de pescuit curat;

– respectarea cu strictețe a regulamentului amenajării piscicole;

– după purtare, masca se aruncă imediat, într-un coș de gunoi sau spațiu destinat în acest sens, preferabil cu capac, urmată de igienizarea mâinilor.