Evenimentul Zilei > Politica > Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: Legea vânătorii nu poate fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: Legea vânătorii nu poate fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: Legea vânătorii nu poate fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă

Legea vânătorii nu poate fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă pentru că este o lege organică, dar se poate redacta o ordonanţă de urgenţă prin care să se suspende aplicarea unor articole pentru o perioadă de timp, a declarat, marţi, pentru Agerpres ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

 

"Legea nu se poate modifica pentru că este o lege organică dar putem face o ordonanţă de urgenţă prin care să se suspende aplicarea unor articole pentru o perioadă de timp. Sigur, ea poate fi contestată la Curtea Constituţională, dar până când contestă trece timpul. În noaptea asta colegii stau să termine şi dimineaţă o avem pe masă nu ştiu dacă se va discuta mâine (miercuri n.r.) în Guvern, pentru că trebuie să o vadă şi celelalte ministere. În orice caz cred că săptămâna viitoare este termenul cel mai realist", a precizat Irimescu.

Câteva mii de ciobani s-au adunat, marţi, la Palatul Parlamentului, pentru a protesta faţă de legea care reduce numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii şi interzice înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic. Intrarea în vigoare a Legii 149/2015 care modifică Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic 407/2006 prejudiciază în mod abuziv crescătorii de rumegătoare din România, dreptul la asociere al vânătorilor şi îngrădeşte dreptul la proprietate, potrivit asociaţiilor de profil.

Oierii au încheiat protestul numai după ce a fost semnat un protocol între Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor, Ministerele Agriculturii şi Mediului şi Federaţia Agrostar, protocol care parafează modificarea unor articole din Legea Vânătorii. Protocolul are două puncte: primul face referire la modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă a celor două articole controversate din Legea Vânătorii, respectiv cele referitoare la păşunat şi la numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii, iar punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, în perioada următoare, format din cele patru părţi semnatare, care va modifica toate prevederile legale în vigoare cu incidenţă asupra bunei desfăşurări în sectorul agricol.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.