Ministrul pentru Energie: CHINEZII vor veni peste tot. Nu ne gândim la o divizare a Hidroelectrica
- Raluca Florescu
- 25 februarie 2014, 18:10
În România vor veni "peste tot" companii chineze care să investească în proiecte energetice, chiar dacă statul român nu le obligă să vină cu bani, a spus astăzi, în cadrul ZF Power Summit, ministrul delegate pentru Energie, Constantin Niţă, citat de Mediafax.
Câteva din proiectele din domeniul energetic în care s-a vorbit despre posibila implicare a companiilor chineze sunt hidrocentrala Tarniţa sau reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.
Listări la bursă
Hidroelectrica, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia vor fi listate la bursă în vara acestui an, măsură care va aduce bani în companii, a mai spus Constantin Niţă.
"În aprilie vom mai avea o discuţie cu Fondul Monetar şi vom vedea cum e mai bine să facem, dar am stabilit că în iunie vom lista toate trei companiile. Sunt listări foarte importante, sunt companii mari. Mizez pe acest gen de acţiuni care pot aduce bani în companii", a spus Niţă, citat de Agerpres.
El a amintit că Electrica este implicată în procese cu companiile private care au cumpărat filiale, precum Enel, CEZ şi E.ON, în urma cărora ar putea încasa sute de milioane de euro. "Procesele Electrica sunt în diverse stadii. Electrica, indiferent de modul cum se vor soluţiona aceste procese, are de luat, nu de dat bani, iar investitorii vor cunoaşte aceasta", a spus ministrul delegat pentru Energie, care a estimat la câteva sute de milioane de euro sumele ce ar putea fi câştigate de Electrica.
Potrivit calendarului de listare asumat de Guvern în discuţiile cu FMI, Hidroelectrica, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia vor fi listate la bursă în luna iunie 2014.
Hidro nu va fi divizată Niţă a infirmat ideea de divizare a Hidroelectrica, despre care s-a vorbit recent în spaţiul public. Acesta a spus însă că activele ineficiente ar trebui separate de companie.
"Nu ne gândim la un proces de divizare a Hidroelectrica, dar nu exclud că ar fi foarte bine dacă am face-o mai ales în zona investiţiilor ineficiente. Au fost făcute investiţii foarte mari care acum nu produc un euro. Aici e o problemă, va trebui să vedem ce facem cu aceste investiţii foarte mari", a spus Niţă.
El a dat drept exemplu investiţia de la Paşcani, unde s-a realizat o lucrare de 100 de milioane de euro într-o amenajare hidroenergetică, unde centrala are doar 9 MW şi nici măcar nu este gata.
"Aceste investiţii nu sunt pentru producţia de energie, ci pentru irigaţii şi altfel de lucrări care nu intră în activitatea Hidroelectrica. Părerea mea este că aceste active trebuie scoase din companie", a completat ministrul.