Evenimentul Zilei > International > Miniştrii de externe ai UE vor discuta luni, la Bruxelles, despre Libia şi Orientul Mijlociu
Miniştrii de externe ai UE vor discuta luni, la Bruxelles, despre Libia şi Orientul Mijlociu

Miniştrii de externe ai UE vor discuta luni, la Bruxelles, despre Libia şi Orientul Mijlociu

La reuniunea miniştrilor de externe ai Uniunii Europene, care va avea loc luni, la Bruxelles, atenţia va fi concentrată, pe lângă situaţia din Libia, asupra Orientului Mijlociu, regiunii Sahel, Venezuelei şi regiunii Balcanilor de Vest, precum şi asupra relaţiei dintre Uniunea Africană şi India.

Potrivit Consiliului Afacerilor Externe al UE, miniştrii vor analiza evenimentele din Libia de la ultima lor întâlnire. În cadrul celor două reuniuni anterioare Consiliul şi-a exprimat îngrijorarea din cauza agravării crizei în această regiune şi a fost de acord cu necesitatea implicării UE pentru prevenirea escaladării situaţiei. Pe agenda reuniunii de luni se va afla şi discutarea modului în care UE ar putea fi mai implicată în procesul care ar conduce spre o soluţionare politică, dar înainte de toate, cum ar putea contribui la respectarea acordului de încetare a focului şi a embargoului impus de ONU asupra livrărilor de arme către Libia.

Miniştrii de externe vor avea şi un schimb de opinii despre relaţiile dintre Uniunea Europeană şi India. În cadrul unui dineu de lucru, miniştrii de externe ai UE se vor întâlni cu ministrul indian de externe, Subrahmanyam Jaishankar, pentru a discuta pregătirile pentru Summit-ul UE-India programat pentru 13 martie.

Ministrţii de externe ai UE vor avea, de asemenea, un schimb de opinii şi despre relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Uniunea Africană, în contextul în care Comisia Europeană a elaborat o nouă strategie de mare amploare privind Africa. Referitor la regiunea Sahel, unde situaţia umanitară şi securitatea zonei se deteriorează, miniştrii de externe vor analiza rolul care ar putea fi îndeplinit în această regiune de Uniunea Europeană, în calitate de partener şi donator. În ultima sa reuniune, Consiliul Afacerilor Externe al UE şi-a declarat sprijinul pentru reînnoirea şi consolidarea actualei strategii privind regiunea Sahel în vederea creşterii gradului de siguranţă şi a stabilităţii.

De menţionat că tot luni va avea loc la Bruxelles şi reuniunea Consiliului Afacerilor Generale. Miniştrii afacerilor europene ai UE vor pregăti summitul şefilor de stat sau de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene, al cărui subiect principal se va referi la proiectul de buget al UE pentru perioada 2021-2027.

(Revista presei internațională a fost concepută de RADOR)