Sunt zeci de mii de cazuri, dar. Ministerul Sănătății nu se grăbește să declare epidemie de gripă

Sunt zeci de mii de cazuri, dar. Ministerul Sănătății nu se grăbește să declare epidemie de gripă

Avem, oficial, aproape 65.000 de cazuri de gripă și viroze respiratorii, dar nu sunt „suficiente” pentru ca autoritățile să ia măsuri. Dacă ar declara epidemi, ar trebuie să treacă la vaccinarea obligatorie a populației, începând cu bătrânii și copiii

Potrivit ultimei raportări săptămânale a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), realizată pe intervalul 26 decembrie 2016 - 1 ianuarie 2017, „activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, în focare locale (municipiul București)”. La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 64.572, cu 15.2% mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă și cu 1,7% mai mare decât în săptămâna anterioara (63.466). Din total, 152 de cazuri (cele mai multe - 67 - în București) au fost de gripă de Tip A și patru de tip B.

În plus, în intervalul menționat, două femei, una de 37 de ani și alta de 80, au decedat, ambele având și alte afecțiuni. Săptămâna aceasta, însă, un copil a murit la Institutul „Matei Balș” din Capitală, având confirmată infecția cu același virus.

Nu ies la numărătoare

În ciuda acestor cifre alarmante, reprezentanți ai Ministerul Sănătății spun că „nu este cazul, deocamdată, să declarăm epidemie de gripă în țară și nici în București. Nu sunt suficiente cazuri, conform metodologiei”. Partea proastă e că dacă ne luăm după reguli, e și foarte greu să declari epidemie.

Metodologia, concepută de specialiști de la CNSCBT, arată că avem o „săptămână epidemică” atunci când se înregistrează o creştere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri faţă de media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare şi de cel puţin 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip, confirmate prin teste.

Dacă trei săptămâni la rând consemnăm astfel de creșteri, avem „perioadă epidemică”. Abia când se îmbolnăvește 50% din populația unei regiuni sau a țării, „cu confirmări de laborator în toate zonele” și cu „creșterea morbidităţii peste nivelul maxim aşteptat”, o să avem epidemie extinsă.

Doar în cazul declarării unei epidemii, populația – în primul rând copiii, bătrânii și gravidele - este vaccinată obligatoriu. Până atunci, dacă doriți să vă imunizați, cumpărați vaccinul și mergeți la medicul de familie

Cum îți dai seama că ai gripă

Primele semnale sunt date de febră cu debut brusc, peste 38-39 de grade, însoțită de frisoane, dureri de cap și musculare, lipsa poftei de mâncare, tuse, migrene și o stare generală de rău a organismului. Este important de reținut ca antibioticele nu sunt eficiente în cazul răcelilor, gripei și virozelor respiratorii, decât în cazul în care este vorba și de o infecție bacteriană asociată acestora’’, explică medicul specialist imunolog Tania Bejan.