Ministerul Sănătății, în topul celor mai mari exportatori români. Nimeni nu se aștepta la așa ceva

Ministerul Sănătății, în topul celor mai mari exportatori români. Nimeni nu se aștepta la așa ceva Sursa foto: pixabay.com

Ministerul Sănătății apare pe lista celor mai mari 500 de exportatori români, de anul trecut. Mai exact, instituția condusă de Alexandru Rafila s-a clasat pe locul 350 în topul exportatorilor români. Oficialii ministerului nu au explicat cum anume au ajuns pe această listă. Se pare, însă, că este vorba despre revânzarea vaccinurilor anti-COVID, achiziționate de țara noastră și care nu au fost folosite.

Pentru Ministerul Sănătății, clasarea pe locul 350 în topul celor mai importante companii exportatoare de mărfuri din România este inedită. În mod normal, instituția nu produce și nici nu este specializată în comercializarea de bunuri sau servicii în afara granițelor.

Chiar și așa, instituția condusă de Alexandru Rafila s-a clasat, la indicatorii care stabilesc valoarea pentru exporturi, peste firme destul de importante. Prezența Ministerului Sănătății în clasament ar putea fi justificată de faptul că în 2021 instituția a vândut o parte din vaccinurile împotriva COVID-19 pe care România nu le-a folosit.

„La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în şedinţa din 16 iunie a.c. (2021 – n. red.), Ordonanţa de urgenţă privind reglementarea unor măsuri pentru valorificarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19 achiziţionate de Ministerul Sănătăţii. Actul normativ stabileşte cadrul legal pentru revânzarea unor cantităţi de doze de vaccin împotriva COVID-19 care nu mai pot fi valorificate şi abilitează Ministerul Sănătăţii să încheie în numele statului român contracte cu alte state”, potrivit site-ului Guvernului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Razva Valcaneantu/EEC

România a revândut vaccinurile nefolosite

România a revândut vaccinurile pe care le-a obţinut de la UE pentru a fi folosite de populaţie împotriva COVID-19. În condițiile în care rata de vaccinare a fost mică, Ministerul Sănătăţii a exportat parte din dozele achiziționate în alte țări. Este vorba despre state în care cererea era mare, precum Danemarca, fie în ţări unde oferta era mică, precum Republica Moldova, Ucraina sau Argentina. O parte din vaccinuri au fost vândute, în timp ce altele donate.

România a primit aceste vaccinuri în baza unui acord internaţional la nivel de UE. Preţul vaccinurilor este confidenţial, însă din datele Ziarului Financiar, campania de vaccinare a beneficiat de un buget în valoare de 1,4 miliarde de lei în 2021. Din această sumă, 900 milioane lei (180 milioane euro) au fost pentru achiziţia de vacinuri.

În prezent, doar 8 milioane de români au schema completă de vaccinare, adică mai puţin de jumătate din populaţia totală a ţării. În alte state procentul de vaccinare a trecut de 80-90% din populaţia totală.

Sursa: facebook.com

Expoturile totale ale României

În total, România a vândut peste graniţă produse în valoare de aproape 75 miliarde de euro, cu 20,1% mai mult decât în 2020. Cei mai mari 500 de exportatori din economia românească ţin în spate circa 73% din totalul sumei, potrivit datelor INS. Mai mult, primele 100 de companii din top contribuie cu aproape 50% la cele 75 mld. euro, iar primele zece au 17,2%.

Sub Ministerul Sănătății, cu doar 9 - 10 poziţii mai jos, în clasamentul celor mai mari exportatori din 2021 se găsesc firmele Industries Yield şi Industria Filati Buzău. Acestea sunt două firme active în producţia locală de textile. În cazul jucătorilor din acest domeniu, cea mai mare parte a producţiei merge la export, astfel că cifra lor de afaceri de 15-20 milioane euro poate fi asociată vânzărilor de peste graniţă.

Această valoare poate da astfel un anumit ordin de mărime pentru exporturile companiilor aflate pe poziţii apropiate în top.