Avertisment teribil pentru cei care au avut Covid-19! Riscă să dezvolte o boală teribilă. Specialiștii, în alertă

Avertisment teribil pentru cei care au avut Covid-19! Riscă să dezvolte o boală teribilă. Specialiștii, în alertă Sursa: Arhiva EVZ

Orice persoană de peste 50 de ani care a fost infectată cu Covid-19 în ultimele șase luni are un risc crescut de a se îmbolnăvi de altă boală, a constatat un studiu. Persoanele care se încadrează în această categorie ar putea descoperi că dezvoltă alte probleme în lunile după ce au învins Omicron.

Cercetările publicate în revista Open Forum Infectious Diseases au spus că pacienții cu un caz ușor sunt expuși unui risc mai mare decât cei care nu au fost infectați cu Covid. Cei care au fost internați cu un caz sever de coronavirus sunt mai expuși riscului, cu 21% mai multe șanse de a dezvolta zona zoster.

Dezvoltarea unei noi afecțiuni

Omicron este o tulpină mai blândă de Covid, mai ales la cei vaccinați. Majoritatea oamenilor se recuperează după câteva zile de odihnă acasă. Zona zoster este cauzată de o infecție care declanșează din nou virusul varicelo-zoster (VZV). VZV infectează mai întâi corpul atunci când faceți varicela, iar virusul poate rămâne inactiv în celulele nervoase pentru a reapărea sub formă de zona zoster.

Se crede că prinderea Covid poate fi un declanșator pentru a reactiva virusul, persoanele în vârstă fiind mai expuse riscului. Cele mai frecvente semne ale zosterului sunt furnicături sau dureri în piele, combinat cu dureri de cap. O erupție cutanată poate începe apoi să apară, de obicei pe piept sau pe stomac, dar poate apărea și pe față, ochi sau organe genitale, potrivit NHS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Erupția cu zona zoster apare ca pete roșii pe piele, doar pe o parte a corpului. Prin urmare, este important să știți că o erupție cutanată atât pe partea stângă, cât și pe cea dreaptă a corpului este puțin probabil să fie zona zoster. Erupția poate forma o bandă care apare doar pe o parte a corpului și, chiar și atunci când a dispărut, poate fi totuși dureroasă.

Efectele pe termen lung ale Covid-19

Ar trebui să discutați cu un medic de familie de îndată ce bănuiți că aveți zona zoster, deoarece medicamentele pot accelera recuperarea. Acest lucru funcționează cel mai bine dacă este luat în termen de trei zile de la debutul simptomelor. Cu toate acestea, cel mai bine este să aveți o programare la telefon, pentru a evita să intrați în contact cu cineva mai vulnerabil.

Chiar și cei care nu au avut o boală suficient de gravă pentru a fi internați în spital ar putea dezvolta probleme. În listă au fost incluse cheaguri de sânge, care pot pune viața în pericol dacă nu sunt tratate rapid. Orice cheaguri de sânge care se formează în artere (cheaguri arteriale) sau vene (cheaguri venoase) pot fi grave - mai ales dacă se deplasează apoi în organe precum plămânii sau inima.

Cercetarea, publicată în Nature Medicine, a avertizat că efectele pe termen lung ale Covid ar putea fi observate în inimă și sistemul vascular. Acestea includ stop cardiac, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, ritm cardiac neregulat, cheaguri de sânge, boli ale vaselor de sânge și tulburări inflamatorii, potrivit The Sun.