Ministerul Finanțelor planifică împrumuturi uriașe în această lună

Ministerul Finanțelor planifică împrumuturi uriașe în această lunăMinisterul Finanțelor. Sursa foto: Arhiva EVZ

În luna decembrie 2024, Ministerul Finanțelor a anunțat intenția de a contracta împrumuturi de 5 miliarde de lei de la băncile comerciale. Această sumă ar putea crește cu încă 600 de milioane de lei, prin oferte necompetitive asociate licitațiilor de obligațiuni, totalizând astfel 5,6 miliarde de lei.

Vor avea loc opt licitații pentru obligațiuni tip benchmark

Suma va fi utilizată pentru refinanțarea datoriei publice și acoperirea deficitului bugetar. Față de noiembrie 2024, când erau programate împrumuturi de 6,495 miliarde de lei, planul din decembrie este mai redus cu 895 milioane de lei.

Potrivit prospectului publicat de MF din Monitorul Oficial pe 12 decembrie va fi organizată licitație pentru certificate de trezorerie în valoare de 500 milioane de lei, scadente pe 26 noiembrie 2025, iar pe 16 decembrie va avea loc o nouă emisiune de certificate în valoare de 500 milioane de lei, scadente pe 25 iunie 2026.

Pe lângă acestea, vor avea loc opt licitații pentru obligațiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4 miliarde de lei, completate a doua zi de sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, în valoare de 15% din suma inițială (600 milioane de lei în total).

Ministerul Finanțelor, buget

Buget. Sursa foto: Arhiva EVZ

Detalii privind planul împrumuturilor avut de Ministerul Finanțelor

Programul de contractare a împrumuturilor stabilit de Ministerul Finanțelor include:

  • Două emisiuni de obligațiuni de câte 600 milioane lei pe 12 și 23 decembrie.
  • Patru emisiuni de câte 500 milioane lei pe 2, 5, 16 și 19 decembrie.
  • Două emisiuni de 400 milioane lei programate pe 9 decembrie.

Astfel, decembrie va fi o lună intensă în activitatea de finanțare publică, reflectând eforturile de a menține echilibrul bugetar.

Deficitul bugetar a fost de peste 6,6% din PIB în metodologia ESA în 2023 și poate ajunge la 8% în 2024. Corecția fermă a deficitului fiscal în anii ce vin este calea de a liniști piețele financiare și de a asigura stabilitate financiară. Dacă vom valorifica exemplar fondurile europene, vom atenua din impactul contracționist al consolidării fiscale.