Ministerul Finanțelor a obținut primii bani din PNRR. Cine va primi cele 82 de milioane de lei

Ministerul Finanțelor a obținut primii bani din PNRR. Cine va primi cele 82 de milioane de lei Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Ministerul Finanțelor a încasat primii bani din Planul Național de Redresare și Reziliență. Adrian Câciu a anunțat că este vorba de 82 de milioane de lei.

Ministerul Finanțelor a emis un comunicat de presă vineri, 7 octombrie, în care a anunțat că a încasat primii bani din PNRR, Programul Național de Redresare și Reziliență. În acest context, ministrul Adrian Câciu a precizat că este momentul ca în România să fie pornite reformele pentru dezvoltarea țării.

„Deschidem prin această tragere drumul fondurilor din PNRR în conturile statului, pe baza acțiunilor realizate de Ministerul Finanțelor. E o impulsionare bine-venită să accelerăm atragerea fondurilor puse la dispoziție prin Mecanismul de redresare și reziliență și să ne apucăm de implementarea reformelor ambițioase atât de necesare României pentru o dezvoltare durabilă”, a spus ministrul Finanțelor.

În plus, Câciu a mai adăugat că, pentru moment, a primit 82 de milioane de lei. Cu toate acestea, totalul încasărilor înregistrate la Ministerul Finanțelor se ridică la 130 de milioane de lei. Este vorba de fonduri transferate în conturile de venituri ale bugetului de stat care au avut la bază solicitările transmise de coordonatorii de reforme și investiții, pentru sumele utilizate în scopul realizării țintelor și jaloanelor incluse în PNRR. De asemenea, coordonatorii de reformă beneficiari ai transferurilor de sume sunt Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, se arată în comunicatul de presă emis de minister.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce bani vor mai intra în conturile României

Tot săptămâna aceasta, Ministerul Finanțelor preciza că România va obține aproape 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independență energetică și combaterea sărăciei energetice. Această suma va veni după adoptarea propunerii RepowerEU în Consiliul Ecofin. Acest lucru a fost decis după ce miniștrii de Finanțe din statele membre Uniunii Europene au ajuns la un Acord general privind inițiativa REPowerEU în timpul reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare desfășurată marți, 4 octombrie, la Luxemburg.

Fondurile vor fi asigurate din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente Fondului de Inovare (75%) și din devansarea licitării certificatelor ETS alocate național aferente perioadei 2027-2030 (25%). În timpul negocierilor, suma obținută de România practic s-a dublat, față de propunerea inițială a Comisiei Europene din luna mai anul acesta. Atunci, alocarea era de aproximativ 720 de milioane de euro.