Cresc impozitele pentru locuințe. Confirmarea ministrului de Finanțe: „Senatorii PNL și PSD au depus un amendament”
- Ionel Sclavone
- 5 octombrie 2022, 19:59
Impozitele pentru locuințe ar putea crește începând cu anul viitor, conform unei propuneri legislative aflate în Parlament. Majorarea ar fi de până la 50 de procente și ar fi fost convenită cu primarii localităților. Ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, PSD, a confirmat că există o astfel de inițiativă legislativă la Senat și că a fost depus un amendament care prevede „actualizarea grilei de impozitare”.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a confirmat că parlamentarii coaliției PSD – PNL i-au în considerare majorarea impozitelor pentru proprietățile imobiliare. Noile impozite locale, majorate, se vor aplica cu începere de anul viitor, din 2023, iar creșterea ar putea ajunge până la 50%, conform unor surse politice.
Adrian Câciu a confirmat existența unei asemenea initiative legislative în Parlament și a precizat că este vorba despre o actualizare a grilei de calcul existentă, pe care o au la dispoziție autoritățile locale. Autorii inițiativei sunt senatorii PSD și PNL, așa cum a mai spus Adrian Câciu care a adăugat că persoanele cu venituri mici vor beneficia de măsuri de protecție.
„OUG 16 este la Senat, înțeleg că s-au depus o serie de amendamente pe partea de proprietate, senatorii PNL și PSD au depus un amendament. În analiza acestui amendamentat am văzut că sunt și pozițiile Asociațiilor Comunelor, asociația Consiliilor Județene care sunt de acord cu această abordare, drept pentru care Parlamentul va trece la dezbateri și la avizarea acestui amendament, care, de fapt, are în vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitelor pe proprietate”, a declarat ministrul de Finanțe.
PSD și PNL s-au înțeles să majoreze impozitele pe locuințe
Social-democratul a explicat că majorările de taxe locale se vor face în marjele de care dispun autoritățile locale. Adrian Câciu a mai spus că este o inechitate ca impozitele să fie la fel pentru zone care au un nivel de trai și dezvoltare diferite.
„Nu e neaparat necesar să crescă impozitele, față de acesta grilă care a fost stabilită în 2015, autoritățile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8 și 2%. Pot acționa în această marjă, pot crește ipozitele. Până la urmă este vorba despre veniturile autorităților locale, atunci când ne întrebăm de ce de fiecare dată, statul din bugetul de stat, din taxele tuturor trebuie să suplinească lipsa veniturilor de la bugetele locale, cred că un răspuns vine și din partea asta de colectarea a veniturilor locale”, a explicat Câciu.
El a reluat ideea potrivit căreia persoanele cu venituri mici sunt protejate de o astfel de majorare deoarece există o serie de „credite fiscale” prevăzute în legislație.
„Nu în ultmul rând trebuie să țineți cont că populația cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate, există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în codul fiscal, deci impactul unei eventuale creșteri a impozitelor nu va avea efect asupra personelor cu venituri mici. Pe de altă parte trebuie să țineți cont că este o inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite și ca nivel de trai și ca nivel de dezvoltare economică”, a declarat ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.