Ministerul Educației anunță că elevii şi profesorii trebuie să recupereze ziua de 2 iunie, declarată liberă de Guvern

Ministerul Educației anunță că elevii şi profesorii trebuie să recupereze ziua de 2 iunie, declarată liberă de Guvern Examen. Sursa foto: Dreamstime.com

Elevii pot recupera ziua liberă de 2 iunie 2023 până în data de 30 iunie, potrivit Hotărârii de Guvern aprobate în ultima ședință din acest an pentru a crea așa numita punte pentru o mini-vacanță de ziua Copilului pe 1 Iunie.

Ministerul Educației a declarat că recuperarea se poate face și în avans, adică înainte de ziua de 2 iunie și până la data de 30 iunie, dar nu în mod strict între 2 iunie-30 iunie”.  De precizat, școlile nu sunt obligate să raporteze dacă au recuperat zilele libere acordate de stat și nici nu există o procedură clară care să stabilească modul în care se recuperează.

Elevii pot recupera ziua liberă de 2 iunie 2023 până în data de 30 iunie

În prima săptămână după vacanță, Ministerul Educației va transmite către inspectoratele școlare județene o informare cu scopul de a avea în vedere necesitatea elaborării unui program de recuperare la nivelul fiecărei unități de învățământ. Acesta va fi adus la cunoștința tuturor celor vizați.

Noile „mini-concedii” din perioada cursurilor anului școlar 2022-2023 vor fi următoarele:

Ne puteți urmări și pe Google News

- sâmbătă 21 ianuarie – marți 24 ianuarie 2023, cu recuperare până în 28 februarie

- joi 1 iunie – duminică 4 iunie 2023, cu recuperare până în 30 iunie 2023

Ziua de 2 iunie trebuie recuperată până pe 30 iunie, deși vacanța de vară începe pe 17 iunie

Potrivit Hotărârii de Guvern aprobate pe 28 decembrie privind acordarea de zile libere legale, altele decât cele de sărbătoare legală pentru 2023, ziua de 23 ianuarie trebuie recuperată până în data de 28 februarie, iar ziua de 2 iunie se recuperează până în data de 30 iunie 2023, deși vacanța de vară începe pe 17 iunie 2023.

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 28 decembrie, Hotărârea privind acordarea de zile libere legale, altele decât cele de sărbătoare legală pentru 2023 prin care va acorda bugetarilor, în anul următor, încă trei zile libere: 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august.

Zilele libere sunt pentru toți angajații din sectorul bugetar

Două dintre acestea, 23 ianuarie și 2 iunie afectează anul școlar pentru că pică în perioade în care sunt cursuri. Zilele vor fi decretate drept zile libere pentru toți angajații din sectorul bugetar, inclusiv pentru cadrele didactice și personalul din școli.

„Fiecare unitate de învățământ a avut obligația realizării programului de recuperare, dar nu a existat o obligație de raportare a programelor propuse”, spune purtătorul de cuvânt al ministerului Educației, Corina Popa, pentru EduPedu.ro.