Evenimentul Zilei > International > Miliția inocenților. Copiii, antrenați să ucidă narcotraficanți
Miliția inocenților. Copiii, antrenați să ucidă narcotraficanți

Miliția inocenților. Copiii, antrenați să ucidă narcotraficanți

În statul mexican Guerrero, deprinderea mânuirii armelor începe de pe băncile școlii

În spatele eșarfelor, ochii copiilor au greutatea privirii unui adult gata să apese pe trăgaci.  În satul Ayahualtempa, terenul de baschet a fost transformat în tabără de antrenament și în poligon pentru zeci de copii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani.

În statul mexican Guerrero (sud) deprinderea mânuirii armelor de foc începe din fragedă pruncie. În fața pericolului reprezentat de narcotraficanți, aceasta face diferența între viață si moarte.

Pe terenul de baschet din Ayahualtempa, mingile au fost înlocuite cu puști. Copiii, în pantaloni scurți și încălțați cu sandale prăfuite, exersează mânuirea unor puști care deseori le depășesc înălțimea, câteva ore pe săptămână, scrie AFP.

„Poziția 3, executarea”, comandă cu glas tare Bernardino Sanchez, instructor și membru al unei miliții armate însărcinată cu securitatea a 16 sate din Guerrero: „Coordonarea regională a autorităților comunitare ale popoarelor fondatoare” (CRAC-PF).

 Și-au luat soarta-n mâini

Obiectivul CRAC-PF este clar: lupta împotriva crimei orgagnizate, securitatea localnicilor.

În fața indiferenței sau neputiinței autorităților, cu energia disperării, peste 600 de persoane s-au alăturat voluntar acestei miliții. Printre ele, și copii.

Sub ordinele și Sanchez, copii se trântesc la pământ și învață să tragă din diferite poziții, luând în cătare un inamic deocamdată imaginar. Însă, nu departe de această tabără de antrenament, el este real și prezent.

O spirală a violenței a atras venirea masivă în zonă a traficanților de droguri. În urmă cu o săptămână, nouă bărbați și un minor, muzicieni, au fost răpiți și torturați. Ulterior, corpurile lor calcinate au fost descoperite în două furgonete aruncate într-un râu.

Cartelul Los Ardillos

Autoritățile au recunoscut imediat semnătura cartelului local Los Ardillos, dar lucrurile s-au oprit aici.

Exasperați, locuitorii din regiune, inclusiv cei din Ayahualtempa, au decis să ia taurul de coarne și să se apere singuri. Aceasta însemnând și să-i învețe pe copii cum să mânuiască o pușcă și să ucidă.

30 de copii efectuează la ora actuală un stagiu de pregătire. Cei sub 13 ani nu participă încă la patrulele CRAC-PF, dar sunt pregătiți să deschidă focul în cazul unui atac al oamenilor cartelului Los Ardillos. Cum a fost cazul în mai 2015, când banda a intrat în primăria orașului Chilapa și a răpit peste 30 de persoane.

De atunci, confruntările între milițiile locale și traficanții de droguri nu au încetat.

Puști în loc de rechizite

O situație care a devenit disperată pentru locuitorii din regiune. Părinții au acceptat astfel ca miliției CRAC-PF să li se alăture și copii lor.

„Am vrut să merg la școală și să învăț. Dar școala este în zona unde operează cei din Los Ardillos, așa că am preferat să vin alături de cei din CRAC-PF decât să fiu capturat de traficanți”, explică Gustavo, un băiat în vârstă de 13 ani. Gustavo spune că „se simte bine și protejat” atunci când ține pe umăr o pușcă de vânătoare de calibrul 22.

„Știu să o mânuiesc. Știu să o desfac și să o curăț”, adaugă el.

Luis, membru de trei ani al CRAC-PF, este tatăl lui Gustavo. Al doilea fiu al său, Gerardo, 15 ani, învață și el „să se apere și să-și apere familia”, spune Luis.

„Copii au decis să ne ajute”, explică Luis. El își amintește și acum ziua în care cei doi fii ai lui i-au spus că „vor să pună mâna pe arme” și să părăsească astfel școala.

Luis mai spune că a făcut „mari eforturi financiare” să le cumpere arme de vânătoare celor doi copii și să-și cumpere și el un pistol.

Trebuie să se apere, altfel vor muri

În cadrul antrenamentelor, copiii și-au dezvoltat și o anumită rezistență fizică. „Ideea este inclusiv ca ei să se descurce singuri, în caz că vor deveni orfani”, admite cu gravitate Luis.

Toți copiii sunt îmbrăcați în tricouri verzi cu sigla CRAC-PF. Pentru mulți, tricourile sunt prea mari și le ajung la genunchi.

„Copiii mei au acum mai mult curaj decât frică. Știu cum să tragă cu arma. Atunci când traficanții forțează intrarea unei comunități, ei trebuie să se ridice și să se apare. Altfel, vor muri”, adaugă Luis.

Abia vineri, guvernatorul statului Guerrero, Hector Astudillo, și-a făcut prima apariție în regiune de la preluarea funcției, acum patru ani.

Astudillo a profitat de vizită pentru a critica antrenamentele copiilor și pentru a negocia cu CRAC-PF ridicarea barajelor rutiere pe care miliția le-a instituit împotriva narcotraficanților.

Mulți copii si-au pierdut părinții, insistă instructorul Bernardino Sanchez. „Nu mai vrem să vedem și alți copii traumatizați de traficanții de droguri”.

Foto: El Sol de Acapulco