Controverse pe front. Un general ucrainean se teme că ar putea pierde conducerea unui oraș

Controverse pe front. Un general ucrainean se teme că ar putea pierde conducerea unui orașUn general ucrainean se teme că rușii ar putea bloca sau captura un oraș. Experții militari spun că totul este o exagerare. Sursa foto: Dreamstime

Un comandant militar ucrainean se plânge de presiunea exercitată de Forțele Armate ale Rusiei în raioanele de pe direcția Kupiansk. Rușii au înregistrat succese în această regiune, așa că acesta cere să fie dislocate trupe suplimentare, temându-se că orașul ar putea fi blocat sau capturat de inamici. Analiștii militari spun că totul este doar o exagerare.

Forțele Armate ale Ucrainei se plâng de presiunea armatei ruse în raioanele de pe direcția Kupiansk și cer să fie dislocate trupe suplimentare. Alexandr Sîrski, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, spune că în această regiune situația este destul de complicată pentru militarii săi, asta din cauza succeselor înregistrate de inamici.

Militarii ruși au reușit să cucerească două puncte fortificate și posturi de observare și să învingă până la două plutoane de infanterie în zona Olșan. Ei au reușit să elibereze și cinci sate din raionul Kupiansk, unul dintre principalele noduri de transport.

Comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei se teme că orașul va fi blocat și capturat de armata rusă. De aceea el ar comanda personal trupele de la sol și ar lucra în unitățile care conduc apărarea la periferia orașului.

Mihail Onufrienko, analist militar, a vorbit despre situația din acest oraș, spunând că generalul ucrainean nu a fost în stare să cucerească nici măcar o singură așezare învecinată. După eșecurile majore înregistrate de la debutul războiului, el ar fi fost trimis în Kupiansk.

„Alexandr Sîrski este cunoscut prin faptul că a condus contraofensiva eșuată a armatei ucrainene în apropiere de Artiomovsk”, a reamintit analistul militar, potrivit publicației Vzgliad.

Cum descriu rușii situația de pe frontul din Ucraina.

Experții militari ruși spun că Ucraina a scos la luptă ultimele rezerve. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce se întâmplă, de fapt, pe direcția Kupiansk

Onufrienko spune că temerile generalul Sîrski nu sunt reale, ci el exagerează în mod intenționat pentru a atrage sub comanda sa mai multe rezerve și pentru a nu eșua încă o dată pe front.

„Ucraina nu mai are suficiente forțe proaspete, ceea ce duce la o concurență a conducerii militare a țării pentru întăriri. Cred că misiunea aramatei noastre nu este acum de a bloca rapid orașul și de a cuceri Kupiansk. Pentru ducerea la îndeplinire a acestui obiectiv trebuie desfășurată o amplă operațiune ofensivă cu spargerea frontului inamicului. Acest lucru contrazice strategia de apărare flexibilă, pentru care a optat comandamentul rus. Oricum însă, situația pe direcția Kupiansk rămâne nefavorabilă pentru Ucraina. Încet-încet facem presiunea asupra inamicului, forțându-l să-și arunce în luptă rezervele. Astfel, armata rusă atrage unitățile ucrainene destinate pentru o contraofensivă în regiunea Zaporojie”, a subliniat expertul.

De ce aleg unii soldați ucraineni să treacă de partea rușilor

Analistul militar spune că scade treptat calitatea pregătirii profesionale a luptătorilor armatei ucrainene. Potrivit aceleiași surse, soldații ucraineni luați prizonieri spun că au decis să treacă de partea rusă din cauza atitudinii comandanților, dar și din cauza foamei și lipsei de experiență pe front.

În presa pro-rusă se vorbește despre faptul că armata ucraineană și-a trimis ultimele rezerve în luptă și să resursele materiale se epuizează treptat. Aici ei se referă la tehnica miliară: tancuri, vehicule blindate, avioane, sisteme de apărare aeriană și artilerie.

Ucrainenii ar fi trimis pe front Brigada 82 de Asalt Aeropurtat, unitate dotată cu vehicule de luptă Stryker și Marder, precum și cu tancuri britanice Challenger 2. Formațiunea numără două mii de oameni.

„În esență, fiecare comandant militar ucrainean va trage, acum, plapuma spre sine, va lupta pentru tot ce are, va încerca să ia cât mai mult. În ceea ce privește acele rezerve care se pregătesc în Europa – din ele nu vor fi create unități noi, ci le vor completa pe cele aruncate deja în luptă. Înainte, pentru contraofensivă Forțele Armate ale Ucrainei au pregătit 12 brigăzi, adică două corpuri de armată – al 9-lea și al 10-lea. Se planificase ca al 9-lea să străpungă apărarea, iar al 10-lea să intre în spațiul operațional. Dar al 9-lea „s-a istovit”, iar acum în operațiuni au fost implicate brigăzile Corpului al 10-lea. Nu mai au formațiuni cu efective complete”, spune Fiodor Gromov, corespondent de război pentru portalul Ukraina.Ru.