Război în Ucraina, ziua 541. Lukașenko afirmă crede războiul ar fi putut fi prevenit
- Iulia Moraru
- 18 august 2023, 06:16
Președintele Belarus, Alexander Lukașenko, a afirmat joi că războiul din Ucraina ar fi putut fi prevenit și a menționat că Minskul ar trebui să fie și el implicat în negocierile de pace, dacă acestea ar avea loc.
„Războiul era evitabil”, a spus el. „În orice moment. El poate fi oprit acum și ar fi putut fi evitat atunci”.
Lukașenko a menționat că este foarte bine informat cu privire la toate chestiunile legate de Ucraina și Rusia, având în vedere că în trecut a servit drept intermediar între fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko și președintele rus Vladimir Putin.
Lukașenko a declarat apoi că, în opinia sa, participarea Belarusului la negocierile de pace ar fi pozitivă.
Deportarea a încă 450 de copii ucraineni din zonele ocupate de ruși
Conform informațiilor furnizate de Centrul Național de Rezistență, un grup de 50 de liceeni ucraineni au fost transferați la Iaroslavl, un oraș situat aproximativ 250 de kilometri nord-est de Moscova.
Centrul susține că odată ajunși acolo, profesorii ruși vor încerca să îi convingă pe elevi să-și continue studiile la Universitatea de Stat din Iaroslavl.
Alți 200 de copii provenind din zonele ocupate ale regiunii Luhansk, împreună cu 150 de copii din regiunea Herson și 50 de copii din regiunea Zaporojie, au fost trimiși în tabere de vară în regiunea Krasnodar.
În aceste tabere, tinerii ucraineni sunt expuși propagandei ruse și sunt implicați în activități precum concerte cu tematică patriotică rusă. Din păcate, la finalul perioadei petrecute în tabere, copiii ucraineni nu sunt întotdeauna reîntorși la familiile lor.
Mai mult de 19.500 de copii au fost identificați de guvernul ucrainean ca fiind deportați. Doar 385 dintre ei au fost returnați în Ucraina.
Reînnoirea acordului privind comerțul cu cereale
Prim-ministrul ucrainean, Denis Șmîhal, a avut o întrevedere joi la Kiev cu Ngozi Okonjo-Iweala, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului, în cadrul căreia a cerut o presiune internațională mai intensă pentru a revigora acordul privind comerțul cu cereale din regiunea Mării Negre.
Într-o postare pe rețelele de socializare, Șmîhal a subliniat importanța sprijinului OMC în vederea restabilirii exporturilor agricole ale Ucrainei.
Premierul și-a exprimat recunoștința către OMC pentru sprijinul politic și asistența oferită în gestionarea provocărilor generate de Rusia, după ce a caracterizat Rusia ca pe o sursă de provocare pentru o potențială criză alimentară la nivel global.
Decret pentru destituirea tuturor directorilor birourilor de înrolare militară
Președintele Volodimir Zelenski a semnat joi, pe 17 august, un decret prin care a demis pe loc toți șefii birourilor de înrolare militară. Conform The Kyiv Independent, această măsură a intrat în vigoare imediat.
Pe 11 august, Zelenski a anunțat că toți directorii birourilor regionale de recrutare militară din Ucraina vor fi destituiți în urma unei inspecții la nivel național, care a relevat multiple încălcări, inclusiv corupție, abuz de putere și fraudă.
„Acest sistem ar trebui să fie condus de oameni care știu exact ce este războiul și de ce cinismul și mita pe timp de război reprezintă trădare”, a declarat atunci Zelenski într-un discurs video.
Funcționarii care au fost concediați vor fi înlocuiți cu ofițeri cu experiență în teatrele de luptă, după ce vor trece printr-o inspecție desfășurată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Planul va fi pus în aplicare sub conducerea generalului Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene.
Autoritățile ucrainene au inițiat o inspecție la nivel național a birourilor de înrolare militară la sfârșitul lunii iunie, în urma dezvăluirii făcute de jurnaliști că familia lui Evghen Borisov, fostul șef al biroului de înrolare militară din regiunea Odesa, a achiziționat proprietăți în valoare de 4,5 milioane de dolari în Spania, în timpul conflictului armat.