Războiul din Ucraina, ziua 538. Dronele ruseşti au atacat porturile ucrainene de la gurile Dunării. Update

Războiul din Ucraina, ziua 538. Dronele ruseşti au atacat porturile ucrainene de la gurile Dunării. UpdateSoldați. Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Războiul din Ucraina, ziua 538. Dronele ruseşti amenință gurile Dunării

UPDATE 2: Rusia a atacat cu drone kamikaze porturile ucrainene de la gurile Dunării, Izmail și Reni. Oleg Kiper, șeful OVA Odesa, a declarat că atacurile au vizat infrastructura de depozitare a cerealelor din sudul regiunii Odesa. Au fost avariate depozitele și grânarele. Salvatorii Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență au stins rapid incendiile care au izbucnit din cauza bombardamentelor.

„Sunt recunoscător tuturor celor care, ascultând avertismentele privind pericolul, au coborât în adăposturi și au rămas în locuri sigure în această noapte. După cum vedeți, acest lucru este foarte important, pentru că, din fericire, nu există morți sau răniți”, a declarat Kiper.

UPDATE. Guvernatorul regiunii Odesa de sud, Oleh Kiper, le-a cerut locuitorilor din districtul Izmail să se adăpostească în jurul orei 1:30 şi a anulat alerta de raid aerian o oră mai târziu. Grupurile de pe reţelele de socializare au raportat că au auzit sistemele de apărare antiaeriană trăgând în zona de lângă două porturi dunărene, Izmail şi Reni.

Porturile dunărene ale Ucrainei au reprezentat aproximativ un sfert din exporturile de cereale înainte ca Rusia să se retragă dintr-un acord susţinut de ONU pentru a asigura trecerea în siguranţă a exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

De atunci, acestea au devenit principala rută de ieşire, cu cereale trimise pe şlepuri către portul românesc Constanţa, pentru a fi expediate mai departe. Atacul rusesc la începutul lunii august asupra portului Izmail a dus la creşterea preţurilor la alimente la nivel mondial, potirivt Mediafax.

Imaginea articolului Dronele ruseşti ameninţă gurile Dunării. Rusia vrea să distrugă liniile de transport destinate exporturilor de cereale ucrainene

Ştirea iniţială: În jurul orei locale 8.30, forțele ruse au declanșat un atac aerian asupra satului Pivnichne, situat în apropierea orașului Torețk, în regiunea Donețk.

Un bărbat de 52 de ani și o femeie de 78 de ani au suferit răniri în urma unui bombardament cu bombe aeriene de tip FAB-250, conform informațiilor furnizate de Parchetul din regiunea Donețk.

Ulterior, câteva ore mai târziu, Rusia a atacat cu bombe satul Yampil și orașul Siversk, rezultând decesul a doi bărbați în vârstă de 45, respectiv 70 de ani, conform declarațiilor procurorilor. De asemenea, trei femei au fost rănite în urma atacului de artilerie.

Zelenski, discuție cu comandanții de pe linia de front din sudul țării

Andriy Yermak, șeful cancelariei președintelui ucrainean, a relatat că Volodimir Zelenski și echipa sa au purtat o „discuție sinceră” cu privire la starea de pe linia frontului sud în timpul vizitei lor de marți în regiunea Zaporojie

În timpul unei vizite de lucru în regiunea Zaporojie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat pozițiile brigăzilor angajate în operațiuni ofensive în sectorul Melitopol”, a transmis biroul liderului ucrainean, într-un comunicat de presă.

Zelenski a avut întâlniri cu generalul Oleksandr Tarnavskyi, comandantul grupului operațional și strategic de trupe Tavria, și cu diverse unități, inclusiv Brigada a 3-a operațională.

Rachetele rusești lansate în cursul nopții asupra Ucrainei aveau cipuri străine

Andrii Yermak, șeful cancelariei președintelui ucrainean, declară că rachetele rusești lansate în cursul nopții asupra teritoriului Ucrainei au fost fabricate utilizând cipuri străine.

Ucraina a distrus două tancuri cu o armă inferioară

Mici victorii obținute de Ucraina în război. foto: arhivă EVZ

Aceste rachete au fost fabricate de ruși în acest an. Există aproximativ 30 de cipuri străine în (rachetele) Kh-101, care au fost fabricate în aprilie”, a scris Yermak marți, pe canalul său de Telegram.

„Colectăm informații, lucrăm cu partenerii noștri și comunicăm cu ei în mod regulat. Guvernele noastre partenere lucrează, de asemenea, cu producătorii și furnizorii de cipuri”, a precizat el.

Oficial NATO afirmă că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii pentru aderare

Un oficial de rang înalt al Alianței Nord-Atlantice a afirmat marți că Ucraina ar putea fi pusă în situația de a accepta cedarea unei porțiuni din teritoriul său aflat sub ocupația forțelor ruse pentru a deveni membră a NATO.

Consilierul lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a respins categoric această idee, catalogând-o ca fiind „ridicolă”.

„Asta înseamnă să alegi în mod deliberat înfrângerea democrației, să încurajezi un criminal internațional, să păstrezi regimul rus, să distrugi dreptul internațional și să transmiți războiul altor generații”, a scris Podoliak, într-un mesaj publicat pe platforma X (fosta Twitter).

La rândul lui, Ministerul ucrainean de externe a criticat, de asemenea, aceste comentarii, catalogându-le drept „absolut inacceptabile”

Întotdeauna am presupus că alianța, la fel ca Ucraina, nu își tranzacționează teritoriile. Angajarea conștientă sau inconștientă a oficialilor NATO în formarea unei narațiuni despre refuzul Ucrainei de a-și ceda teritoriile sale face jocul Rusiei.

Este în beneficiul securității euro-atlantice să se discute despre modalitățile de accelerare a victoriei Ucrainei și de obținere a calității de membru cu drepturi depline în NATO”, a precizat Nikolenko.