Milionarul care i-a dat lui Ioan Oltean 600.000 de euro este în libertate. Cât de bogat este Mihai Rotaru care derulază afaceri în construcţii, imobiliare şi agricultură
- Dodo Romniceanu
- 2 martie 2016, 09:03
Baronul despăgubirilor Mihai Rotaru, om de afaceri şi acţionar la CS Universitatea Craiova, acuzat de procurorii DNA că i-a dat mită 600.000 de euro deputatului PNL Ioan Oltean pentru a interveni la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor în favoarea sa, este bine mersi în libertate, sub control judiciar. Afaceristul este fabulos de bogat, reuşind să obţină, dintr-un singură mutare 25 de milioane de euro.
Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despagubirilor a ANRP au facut parte, la momentul respectiv, Crinuţa Dumitrean, care era preşedintele instituţiei, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcramioara Alexandru, Marko Attila şi Cătălin Teodorescu. Potrivit DNA, în data de 17 iunie 2010, Cătălin Teodorescu, împreună cu alți inculpați care au făcut parte din Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor (Crinuța Dumitrean — președinte, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici și Lăcrămioara Alexandru), prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu, a aprobat raportul prin care un teren în suprafață de aproape 62.000 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la aproximativ 109 milioane lei, sumă acordată drept despăgubire omului de afaceri Mihai Rotaru.
Procurorii susțin că terenul a fost supraevaluat cu aproape 87,3 milioane lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și avantaj patrimonial pentru Mihai Rotaru. "Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011. Mihai Rotaru, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aproximativ 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani, nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces în instanță", au constatat anchetatorii.
DNA precizează că deputatul Ioan Oltean, care avea relații apropiate cu Mihai Rotaru și cu președinta ANRP, Crinuța Dumitrean, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea lui Rotaru.În schimbul acestui ajutor, Mihai Rotaru i-a dat lui Ioan Oltean suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii din Chitila.
Mihai Rotaru derulează afaceri în energie (Xalandine Energy SRL, Xalandine Furnizare SRL), imobiliare (Xalandine Grup SRL) și agricultură (Delta Berceni SRL, Delta Gaia Agriculture SRL, Agri Terenuri Brăila SRL, Rural Capital Doi SRL). Prin firmele sale, omul de afaceri exploatează două parcuri fotovoltaice în comuna Leu, cu capacități de 5,4 MW (13,6 hectare), respectiv 4,9 MW (10,6 hectare), dar și 1.300 de hectare de terenuri agricole, în localitățile Mischii și Drăgotești, din judeţul Dolj.
Rotaru are 44 de ani, iar principala sa afacere este Rotary Construcţii, care are în portofoliu lucrări importante, precum Centrul de Dirijare a Zborurilor Romatsa, restaurarea Palatului Telefoanelor, a Palatului Krețulescu sau a Hotelului Majestic. El a fost în ultimii zece ani o prezenţă constantă în Topul Forbes al celor mai bogaţi români, cu o avere estimată la zeci de milioane euro.
Mihai Rotaru ar fi cumpărat drepturile litigioase de la o persoană care se judeca cu Primăria Piteşti de 8 ani, iar după ce drepturile au fost vândute în 6 luni acesta ar fi primit de la ANRP despăgubirile. De altfel, Mihai Rotaru este un adevărat baron al despăgubirilor, el numărându-se printre cei mai mari cumpărători de drepturi litigioase pe Legea 18/1991, scrie romaniatv.net.