Salariul minim pe economie din România este printre cele mai mici din Uniunea Europeană.

Pe ultimul loc este Bulgaria. În top, la acest capitol, sunt Franţa şi Germania. Anul trecut, în România erau peste 1,5 milioane de contracte plătite cu salariul minim pe economie.

Preţurile tot cresc, dar salariile rămân pe loc, iar salariul minim îi ţine pe mulţi români la limita sărăciei. Reporterii de la Antena 3 au făcut un experiment și au vrut să afle ce îşi permit să cumpere cei care supravieţuiesc cu venitul minim.

În anul 2021, salariul minim brut pe economie a ajuns la 2.300 de lei. În mână, un angajat primeşte 1.386 de lei. Din aceşti bani trebuie să achite facturi, cheltuielile cu transportul, cheltuielile cu alimentaţia şi cheltuielile legate de copii, unde este cazul.

Costuri lunare pentru cineva cu salariul minim

La un calcul estimativ, energia electrică, întreţinerea, cablul tv şi telefonul ajung să coste în jur de 500 de lei pe lună. Un plin de benzină: 250 de lei. Se poate face o economie importantă la transportul în comun, 70 de lei pe lună pentru metrou, jumătate pentru RATB. Asta înseamnă că pentru alimente, haine, cheltuielile cu şcoala, rămân în jur de 700-800 de lei.

„Am făcut şi un experiment. Am mers în magazin să vedem cât ne taie din bugetul coşul cu alimente. Suntem într-un hipermarket din Capitală. Vedem cât va costa coşul de cumpărături pentru o săptămână şi ce le râmâne românilor care trebuie să trăiască cu salariul minim pe economie”, a spus Mădălina Ignat, reporter Antena 3.

Costul total al produselor de bază este de 180 de lei. Cu economii la sânge. Pentru o săptămână. Asta înseamnă că la sfarşitul lunii, taiem din salariu 720 de lei. Pentru cărţi, teatru, film, sau pur şi simplu, o bere la terasă cu prietenii, nu mai rămâne nimic.

Studiile au arătat că un român, pentru un trai decent, are nevoie de cel puţin 1.800 de lei, lunar. Iar specialiştii susţin că cei mai afectaţi sunt tinerii la început de carieră.

„Tinerii între 24 şi 35 de ani, pentru că se spune că nu au experienţă şi atunci orice anteprenor spune stai un pic îţi dau salariul minim şi cei care au o vârstă de peste 50 de ani”, spune Adrian Câciu, analist economic.