Milioane de euro de la UE pentru bisericile din Maramureș. Câte lăcașuri de cult urmează să fie reabilitate
- Nicolae Comănescu
- 27 decembrie 2021, 20:59
5 milioane de euro de la Uniunea Europeană vor fi acordați pentru mai multe lăcașuri de cult din Maramureș, care urmează să fie recondiționate.
Consiliul Județean Maramureș a accesat peste 5 milioane de euro pentru ca 16 lăcașuri de cult din lemn să fie reabilitate cu bani europeni. Acestea se află în patrimoniul național, iar 8 dintre ele au intrat și pe lista UNESCO de mai bine de 20 de ani. Bisericile au fost construite în secolele XVII- XVIII-lea și se remarcă datorită arhitecturii unice.
Biserici din Maramureș, reabilitate cu ajutorul banilor publici
„Suntem într-o bisericuță deosebită construită în 1621 de o mână de oameni. Pe atunci ar fi fost, să zicem, ar fi fost vreo zece familii. Și au reușit să facă un monument deosebit. Este cea mai înaltă din lume între bisericile complet din lemn. Interiorul ei nu a fost încă restaurat deloc. Nici pictura, încă este cea originală din 1783 și făcută direct pe lemn, doar la îmbinări există o fâșie de pânză pentru continuitatea picturii. Ce face o face deosebită e nu numai vechimea sau înălțimea, ci toate detaliile din interior care au fost făcute în ce s-au parcurs meșteri locali.
Și podeaua este deosebită. Aceste bucăți mari de piatră au fost aduse de aici din zonă, din zona dntre Șurdești și Cavnic. Este o zonă unde și pe atunci se extrăgea cu ușurință piatra. Aceste bucăți de piatră sunt pline de scoici fosilizate, deoarece în urmă cu aproximativ 12-15 milioane de ani aici a fost un fund de mare, cum a fost de fapt o mare parte a Transilvaniei.
Și aceste pietre, se zice că fiecare familie le-au adus cum au putut ei, fiecare o bucată, două, trei, mai multe și în funcție de locul lor unde veneau în biserică acolo își aveau locul lor de stat în timpul slujbelor”, a povestit Carmen Toma, ghid turistic, pentru Digi 24.
„Ei înlesnesc integrarea socio-profesională a familiei, pentru că un program de după școală este asigurat prin serviciul social”
„Suntem într-un spațiu comun, multă veselie, suntem în centrul de zi pentru familii și copii - Sfinții Brâncoveni. Un serviciu social integrat care se adresează familiei în întregul ei. Centrul de zi are 200 de beneficiari.
Fac parte din proiectul „Biserica alături de comunitățile marginalizate din teritoriul GAL - Mara-Gutâi”, un proiect finanțat prin Programul Operațional Capital Uman. Dintre cei 70 de copii care sunt înscriși în proiectul nostru participă la activitățile zilnice 20, 30 de copii. Ei înlesnesc integrarea socio-profesională a familiei, pentru că un program de după școală este asigurat prin serviciul social.
Fără bani europeni nu se putea. Deși este mai greu de implementat un nou proiect, și este și firesc să fie așa. Aici se întâlnesc două finanțări. O finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală pe care am primit proiectul de infrastructură, reabilitarea fostei case parohiale, și proiectul care vine complementar proiectelor de un milion de euro, pe Programul Operațional Capital Uman care înseamnă licențierea și funcționarea serviciului vreme de trei ani de zile”, a spus și preotul Ioan Ardelean.