Mii de oameni vor rămâne fără un loc de muncă din cauza schimbării impozitării contractelor part-time

Mii de oameni vor rămâne fără un loc de muncă  din cauza schimbării impozitării contractelor part-time Sursa:Pixabay.com

Mediul de afaceri a criticat modificările fiscale privind taxarea salariilor pe normă parțială la nivelul contractelor pe o perioadă normată de opt ore.

Unii dintre angajatori au decis suspendarea contractelor de muncă part-time, în speranța că Executivul va elimina suprataxarea acestora. Potrivit Codului Muncii, contractul de muncă poate fi suspendat la inițiativa uneia dintre părți, cu acordul părților sau de drept.

Suspendarea de drept intervine pe timpul concediului de maternitate, pe timpul concediului pentru incapacitate temporară de muncă, pe perioada carantinei, a forței majore, atunci când salariatul exercită o funcție executivă, legislativă sau judecătorească.

Modificările fiscale privind  salariile part-time îi nemulțumește pe angajatori 

De asemenea, salariatul poate cere suspendarea contractului când vrea să intre în concediu pentru creșterea copilului sau concediu pentru formare profesională, când exercită o funcție electivă în cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, angajatorul poate suspenda contractul de muncă când angajatul a fost trimis în judecată sau în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității ( șomaj tehnic). Mai mult, părțile pot decide de comun acord să suspende contractul în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

Practic, nu există nicio situație în care angajatorii pot să suspende contractul de muncă din cauza unor modificări fiscale pentru că angajatorul nu mai are bani să achite salariile sau taxele salariale.

Dacă angajatorul suspendă contractul de muncă, iar angajatul continuă să muncească, firma riscă o amendă între 20.000 și 200.000 de lei, scrie avocatnet.ro.

Reamintim că cei cu contracte suspendate nu pot presta nici măcar o oră de activitate fără să fie considerată muncă la negru și sancționată ca atare.

Cei mai afectați de la intrarea în vigoare a Ordonanței sunt sunt oamenii de la curățenie, contabili juniori (cei care nu sunt la o formă de învățământ), cei de la mentenanță, bone, mame care au încearcă să revină în câmpul muncii cât timp trimit copiii la grădiniță.