MIHAI TUDOSE, CORUPȚIE sau PROSTIE? "Cadou" Guvernului în valoare de 35 de milioane de euro făcut unor producători de medicamente

MIHAI TUDOSE, CORUPȚIE sau PROSTIE? "Cadou" Guvernului în valoare de 35 de milioane de euro făcut unor producători de medicamente

Mihai Tudose a făcut un cadou de 35 de milioane de euro pe an unor producători de medicamnte, respectiv celor care produc și aduc în România medicamentele derivate din sânge uman sau plasma umană, adică imunoglobuline. Ieri, printr-o Ordonanță de Urgență a fost suspendată taxa de clawback pentru aceștia. Această decizie vine în urma unui scandal legat de absența acestor medicamente de pe piața românească, ceea ce a dus la moartea unor oameni.

Nu credeam că vom avea atât de repede dreptate în articolele pe care le-am scris în ultima săptămână, când am atras atenția că statul român este în mijlocul unui vârtej, al unui șantaj creat de cercuri de interese extrem de dornice să vadă cum dispare această taxă. Pentru cei care vor să știe despre ce bani discutăm, vă spunem că vorbim de 350 de milioane de euro anual. Bani care se duceau de la producătorii de medicamente la fondul destinat medicamentelor compensate, iar 10 la sută din această sumă tocmai a fost făcută "cadou" de guvernul României. 

Guvernul a aprobat joi printr-o ordonanță de urgență suspendarea temporară, pentru o perioadă de până la 2 ani, începând 1 ianuarie 2018, obligația de plată a taxei de clawback pentru deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană.

”Această măsură are ca scop asigurarea disponibilităţii permanente a tratamentelor cu medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) şi din bugetul Ministerului Sănătăţii. Astfel, vor fi evitate pe viitor situaţiile cauzate de lipsa de pe piaţă a disponibilităţii acestor medicamente, situaţii care au impact direct asupra sănătăţii publice”, anunţă Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit documentului, pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate rezultat ca urmare a exceptării pentru o perioadă determinată de 2 ani a deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române, prin reprezentanţii legali ai acestora de la plata contribuţiei trimestriale, bugetul FNUASS se completează cu sume care se alocă de la bugetul de stat.

În articolul publicat în urmă cu 24 de ore, descriam exact mecanismul prin care Guvernul va fi adus în situația să cedeze. Potrivit lui Lucian Duță, fostul președinte al CNAS, lucrurile erau plecate pe această direcție:

Criza Imunoglobulinelor este un caz tras la indigo cu Criza Morfinei. Cu două deosebiri:

1. Astăzi în fruntea CNAS se află un reprezentant al pieței farmaceutice. Pentru prima dată, interesele Statului vor fi apărate de un reprezentant al celor care vor să desființeze taxa de clawback. Nu vi se pare că în cel mai bun caz vorbim de un conflict de interese? Mie, da…

2. Criza imunoglobulinelor a fost mult mai bine aleasă! Pentru că nu există înlocuitor, iar absența lor a produs deja cel puțin un deces. De data asta, șantajul a funcționat perfect: taxa de clawback a fost eliminată la imunoglobuline, iar medicamentele au apărut. Statul, prin incompetență, dar mai ales prin prostie, a cedat șantajului. Ministerul Sănătății anunță nașterea unei comisii care readuce în discuție oportunitate taxei clawback, adică să vorbim despre cei 350 milioane de euro pe care producătorii de medicamente îi plătesc anual anual la bugetul de sănătate.

Întregul articol poate fi citit aici: MRU, premierul care a căzut în plasa producătorilor de medicamente. Cum s-a generat CRIZA MORFINEI.