Mihai Tudose, contrazis de sondaje. Câți români vor comasarea alegerilor

Mihai Tudose, contrazis de sondaje. Câți români vor comasarea alegerilorMihai Tudose Sursa foto: arhiva EVZ

Comasarea alegerilor ar fi dorită de aproape două treimi dintre români, susține eurodeputatul PSD Mihai Tudose. În contextul negocierilor PSD și PNL, el a făcut referire la un misterios sondaj care le-ar fi parvenit politicienilor noaptea trecută. Alte cercetări, din această perioadă, indică un procent mult mai mic, în jur de 50%.

Mihai Tudose, europarlamentarul PSD, a declarat că aproximativ 60% dintre români și-ar dori comasarea alegerilor. El invocă un sondaj misterios, ale cărui rezultate le-ar fi parvenit politicienilor PSD și PNL în miez de noapte.

Mihai Tudose spune că românii vor comasare

Eurodeputatul PSD a făcut o declarație cu privire la rezultatul negocierilor din coaliție. El a spus că majoritatea românilor își doresc comasarea alegerilor. Totodată, conform declarației lui Tudose, și mai mulți români doresc continuarea guvernării actuale. Ceea ce înseamnă, cu alte cuvinte, că PSD și PNL le-au ghicit intențiile și au venit în întâmpinarea așteptărilor acestora.

„Noi așteptam o cercetare sociologică despre ce își doresc românii și să acționăm în acest sens. Acea cercetare sociologică ne-a sosit azi-noapte, la 12 noaptea. Vă dăm în premieră faptul că mai mult de 60% dintre români doresc comasarea și o majoritate chiar mai mare dorește o continuitate a guvernării, o stabilitate și o coerență în guvernare”, a declarat Mihai Tudose.

PSD și PNL s-au întâlnit miercuri la ora opt și au negociat cadrul de comasare a alegerilor, dar și participarea pe liste comune la viitoarele alegeri. Cele două formațiuni vor valida deciziile adoptate în ședințe separate, în această după amiază, iar seara vor face declarații publice.

„Președinții celor două partide, la ora 19.00 vor răspunde tuturor întrebărilor. Este absolut firesc, fiind două partide democratice, cel mai mari partide din România, să ne ascultăm glasul colegilor, la ora 16.00, care se reunesc în birourile de conducere ale celor două partide”, a declarat europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, alături de Mihai Tudose.
Comasarea alegerilor în sondaje

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Sondaj Avangarde despre comasarea alegerilor

Alte sondaje de opinie, realizate în această perioadă, îl contrazic pe Mihai Tudose. Un procent mult mai mic de români sunt de acord cu comasarea, în jur de 50%. Două institute, CURS și Avangarde, institute cu care colaborează atât PSD cât și PNL, dau procentele în favoarea comasării. Al treilea institut, INSCOP, arată că majoritatea românilor nu sunt de acord.

O cercetare Avangarde, dată publicității în această dimineață, arată cu totul alte date. Doar 53% dintre români sunt de acord cu comasarea alegerilor, iar nu 60%, cum susține Mihai Tudose. La întrebarea „Dumneavoastră personal sunteţi de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale?”, 53% au răspuns afirmativ, 35% nu au fost de acord, iar 12% nu pot aprecia sau nu răspund.

O altă întrebare a  vizat viitorul guvern, ce se va constitui după alegeri. Întrebarea a fost dacă „viitorul guvern al României care se va forma după alegerile generale ar trebui să fie alcătuit din partide care împreună să asigure majoritatea constituţională şi stabilitate politică?”. La această întrebare, 66% din răspunsuri au fost afirmative. Un procent de 21% au răspuns negativ, iar 13% nu au putut aprecia ori nu au răspuns.

Din sondaj rezultă că, la europarlamentare, 31% dintre români ar vota PSD, 20% – PNL, 18% – AUR, 15% – Alianţa Dreapta Unită, SOS România – 8%, UDMR – 5%, REPER – 2%, alte partide – 1%. Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 19 – 20.02, pe un eşantion de 950 de subiecţi.

Sondaj CURS Sursa foto. curs.ro

Mihai Tudose contrazis și de CURS

Un alt sondaj de opinie, lansat pe piață de CURS, indică procente și mai mici în favoarea comasării alegerilor, mult sub ce vehiculează Mihai Tudose. Conform datelor colectate, 50% dintre cei chestionați cred că este o idee bună. Alți 31% consideră că ideea comasării este proastă sau foarte proastă. Iar aproape 20% dintre cei chestionați nu au nici o părere sau nu doresc să comenteze.

În sondajul Curs, la alegerile europarlamenare, PSD ar obține 31% din voturi. Pe locul doi urmează PNL și AUR, la egalitate cu 20% din voturi. Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, ar obține 13%, după care, sub pragul electoral, urmează UDMR și SOS cu câte 4%.

Comasarea alegerilor

Sursa foto: Arhiva EV

Concluzii contrare în sondajul INSCOP

La începutul lunii februarie, un alt sondaj de opinie prezenta concluzii total diferite față de cele anunțate de Mihai Tudose și cele două institute cu care colaborează PSD și PNL. E drept că subiectul a fost mult mai amplu dezbătut între timp. O cercetare INSCOP arăta că majoritatea românilor, 49,4% se declarau favorabili alegerilor separate. Adică împotriva comasării. Un procent de 46,6% se exprimau în favoarea comasării unora dintre scrutinurile electorale.

Iar numărul celor care nu aveau nici o părere pe acest subiect era de doar 4%, în sondajul INSCOP.

De menționat că sondajul INSCOP oferă informații detaliate inclusiv despre scenariile de comasare dorite de români. Aceste informații nu apar și în celelalte sondaje. Dintre cei care susțineau comasarea, 82,9%, se pronunțau în favoarea organizării primului tur al prezidențialelor odată cu alegerile parlamenare. Alți 78% dintre respondenți considerau că primul tur al alegerilor prezidențiale ar trebui organizat odată cu alegerile locale.

Cei mai mulți dintre cei chestionați, 42%, considerau că alegerile prezidențiale sunt cele mai importante din acest an. Un procent de 20,4% acordau prioritate alegerilor locale și doar 4,7% dintre cei chestionați vedeau importanța alegerilor europarlamentare. Aproape 12% susțineau că toate scrutinele sunt la fel de importante.