Evenimentul Zilei > Actualitate > Doctorul Mihai Craiu despre vaccinarea contra meningitei. De ce nu este recomandat vaccinul în România
Doctorul Mihai Craiu despre vaccinarea contra meningitei. De ce nu este recomandat vaccinul în România

Doctorul Mihai Craiu despre vaccinarea contra meningitei. De ce nu este recomandat vaccinul în România

În România nu este recomandată vaccinarea contra meningitei fiindcă este atât de rară încât nu reprezintă o problemă epidemiologică, este de părere medicul Mihai Craiu. Această declarație vine în contextul în care joi o elevă de clasa a XII-a de la Colegiul „Gheorghe Lazăr” a fost diagnosticată cu meningită și a murit.

România se numără printre cele 13 țări din Europa în care nu este recomandară vaccinarea împotriva meningitei. 

„În cele mai multe ţări ale UE există vaccinare antimeningococică. Numai 13 nu au această recomandare de vaccinare, printre care şi România. La noi nu este recomandată vaccinarea contra meningitei, întrucât s-a considerat că e suficient de rară ca să nu constituie o problemă epidemiologică. Vedem un caz ca acesta de două ori pe an la spitalul unde lucrez eu, nici cei de la Institutul Matei Balş nu văd mai multe.

E mare impact emoțional, dar din fericire nu e frecventă”, a declarat medicul Mihai Craiu, conform digi24.ro. 

Medicul a mai spus că la școală boala este favorizată de  folosirea împreună sau în comun a unor lucruri precum țigările, sticla, dar şi a sărutului.

„Educația pentru sănătate ar trebui reintrodusă, ar trebui să ne dăm seama că avem nevoie cel puțin în școala elementară de deprinderi generale care s-au tocit, ni se pare de la sine înțeles că ştim cum să ne spălăm pe mâini, să strănutăm, dar se pare că nu. Cred că în clasele elementare sunt necesare ca materii opționale acordarea primului ajutor. Sunt ţări unde toată lumea ştie să acorde primul ajutor”, a mai spus medicul.

Acesta a mai precizat că punem folosi modele din alte ţări, unde sistemul funcționează, aşa cum este Estonia.

Medicul Nuahu Craiu a explicat cât de importantă este educarea copiilor în domeniul sănătății. Acesta a ataras atenția că în Rămânia această materie este opțională și este aleasă doar de 5% dintre copii.

„Educaţia pentru sănătate a fost trecută la materie opțională, a fost o puternică opoziția faţă de potențială introducere a unei discuții despre sexualitate şi prevenția sarcinii”, a afirmat medicul, care a subliniat însă că România este prima în Europa din punct de vedere al minorelor care nasc şi al copiilor născuți prematur în urma relațiilor sexuale dinainte de vârsta de 18 ani: „Nu ştim de ce refuzăm să discutăm despre asta”.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: