Plini de E-uri și resturi animale. Micii din comerț, bombă pentru sănătate!
- Dana Lascu
- 27 aprilie 2018, 00:00
Nu e sărbătoare de 1 Mai dacă nu te înfrupți cu mici și cârnați, bine garnisiți cu muștar, maioneză, ketchup și chifle.
Numai că, micii din comerț nu sunt făcuți „ca la mama acasă”. Din dorința de a-i face mai „gustoși” și mai arătoși, producătorii adaugă la carnea tocată tot felul de resturi animale (piele, oase și zgârci) și arome sintetice, atrage atenția APC România.
Citește eticheta înainte să cumperi!
Practic, conținutul de carne din mititeii care se găsesc în marile magazine variază între 61,5% și 90%. Dar, 4 din 10 tipuri conţin arome sintetice (precum glutamatul monosodic, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu şi izoacorbatul de sodiu, care trebuie evitate), iar 3 din 10 - sunt coloraţi cu carmin (extras din gândaci).
Nutriționiștii spun că trebuie să citim eticheta și să alegem caserole cu cel puțin 85% carne și cât mai puține substanțe chimice și sare. Aditivii alimentari pot provoca boli grave respiratorii, gastrice sau cardiace, unele E-uri fiind cancerigene.
Pe lângă mici, 8 din 10 cârnați conțin aromă de fum sau fum lichid! Apoi, muştarul e îndulcit cu sucraloză sau conține făină de grâu! De asemenea, 7 din 10 tipuri de maioneză conţin EDTA, iar ketchup-ul conține aromă de tomate. Dacă adăugăm și E-urile din pâine și pe cele din maioneză, atunci în farfuria de 1 mai avem, în total, 37 de aditivi alimentari.