Noi reguli rutiere în UE. Permisul se suspendă în toate țările

Noi reguli rutiere în UE. Permisul se suspendă în toate țărileSursă: Francesco Alessi | Dreamstime.com

Noi reguli rutiere în UE. Permisul se suspendă în toate țările. Uniunea Europeană se pregătește să implementeze o serie de măsuri menite să îmbunătățească siguranța rutieră, cu scopul de a reduce numărul de accidente și victime.

Permisul suspendat în orice țară UE 

Una dintre cele mai importante schimbări va fi impunerea suspendării permisului de conducere în toate statele membre ale UE, nu doar în țara unde a fost comisă infracțiunea.

Astfel, un șofer care își pierde permisul într-o altă țară va fi interzis să conducă și în țara sa de rezidență, măsură care va fi adoptată în urma unui acord între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene.

Noi reguli pentru obținerea permisului de conducere

Începând cu aplicarea noilor reglementări, viitorii șoferi vor trebui să fie mai bine pregătiți și să conștientizeze riscurile la care se expun în trafic.

Printre subiectele de învățat se numără utilizarea telefonului mobil la volan, riscurile asociate cu unghiul mort, folosirea sistemelor de asistență la condus, precum și procedurile de deschidere a portierelor în siguranță. De asemenea, vor învăța despre condusul pe drumuri alunecoase sau pe zăpadă.

O altă măsură importantă va fi impunerea unor reguli mai stricte pentru șoferii începători, în special în ceea ce privește consumul de alcool sau droguri, iar Uniunea Europeană va încuraja statele membre să adopte o politică de zero toleranță față de astfel de abateri.

Permis auto

Permis auto. Sursa foto: dgpci

Permis de conducere digital, noua aplicație UE pentru șoferi

În plus față de măsurile de siguranță rutieră, în următorii ani, până în 2030, va fi introdus permisul de conducere digital.

Acesta va fi disponibil printr-o aplicație pentru smartphone, iar șoferii vor avea opțiunea de a păstra și varianta clasică a permisului, ambele având aceeași valabilitate în fața autorităților.

Aceste măsuri vin ca parte a unui pachet mai larg de reglementări care vizează reducerea numărului de accidente rutiere, care cauzează anual aproximativ 20.000 de decese în Uniunea Europeană, scrie gsp.

Recomandările noastre