Metode "barbare" de îngrijire a copiilor

Metode "barbare" de îngrijire a copiilor

Mestecarea mâncării copilului de către mamă, forţarea micuţului să termine tot din farfurie sau obsesia pentru anumite ceaiuri îi pun în pericol sănătatea.

Obiceiuri adânc înrădăcinate în unele comunităţi, precum mestecarea mâncării copilului sau sărutarea lui pe gură, în excese de afecţiune, dar şi altele care ţin de obsesii ale părinţilor, precum obligarea copilului să mănânce tot din farfurie, expun micuţii unor riscuri majore.

Abuzul de antibiotice şi administrarea lor la primul semn de răceală, ca şi legarea picioarelor copiilor în primele luni de viaţă, "ca să iasă drepte", sunt alte greşeli frecvente. Pediatrii demontează câteva obiceiuri nesănătoase şi explică ce pot păţi micuţii.

1. Sărutul pe gură şi mâncarea mestecată de mame transmit infecţii "Mestecatul mâncării copilului de către mamă, sărutul pe gură, folosirea în comun a veselei sunt modalităţi de transmitere a infecţiilor de la mamă la copil. În plus, sărutul pe gură are conotaţii sexuale şi nu ar trebui să intervină între părinţi şi copii", este de părere medicul pediatru Alexis Cochino, de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" din Bucureşti.

2. Ceaiurile "fără număr", periculoase

"Nora mea îi dă băieţelului de aproape doi ani să bea ceai de mentă de luni de zile, în cantităţi mari", se plânge o cititoare.

Medicii îi dau dreptate bunicii şi admit faptul că anumite plante folosite abuziv în ali mentaţia copiilor le fac rău. "Există concepţia potrivit căreia tot ce este plantă e bun, oricând şi în orice cantitate.

Iată câteva contraexemple extreme: cucuta (planta în care se înmoaie vârful săgeţilor de arc) este o plantă; macul este o plantă (şi din el se extrage opiul). Şi plantele medicinale, folosite în exces sau atunci când nu este nevoie de ele, pot să producă efecte nedorite", mai spune medicul pediatru Alexis Cochino.

Sunătoarea, teiul, menta sunt câteva exemple de plante care pot expune copiii la riscuri, când sunt date în exces, pentru luni de zile.

3. Antibioticele la primul semn de răceală distrug imunitatea

Majoritatea infecţiilor respiratorii şi digestive ale sugarilor şi copiilor mici sunt de origine virală şi nu necesită tratament cu antibiotice.

"Tratamentul inutil sau exagerat cu antibiotice duce la infecţii severe cu bacterii multirezistente, greu sau imposibil de tratat. Recent, în Asia, pacienţi cu leucemie, salvaţi prin transplant medular, au murit din cauza unor infecţii cu bacterii rezistente la toate an tibioticele, pentru că pur şi simplu nu au avut cu ce să fie trataţi pentru in fecţie, desi fuseseră salvaţi de leucemie", adaugă pediatrul Alexis Cochino.

4. Mănâncă tot din farfurie!, o abordare greşită

Nu este bine să obligaţi copilul să facă nimic, cu atât mai puţin să mănânce "tot" din farfurie. Dar cum ar trebui să se orienteze părinţii, să fie siguri că micuţii au mâncat suficient? "Pentru stabilirea dimensiunilor porţiilor de mâncare se utilizează comunicarea: «Mamă, mai vreau» sau «Mamă, nu mai vreau», exprimat verbal de copilul mai mare sau non-verbal (întoarce capul, scuipă, strânge buzele, plânge) de copilul mai mic", adaugă medicul. Citiţi şi:

  • Cinci alimente care „ascut” mintea copiilor
  • Alergiile la alimente îi fac pe copii anxioşi şi singuratici