Evenimentul Zilei > Actualitate > Metodă BARBARĂ de eliminare a păsărilor din campusul universitar: s-au TĂIAT crengile cu PUII ÎN CUIBURI I IMAGINI ȘOCANTE
Metodă BARBARĂ de eliminare a păsărilor din campusul universitar: s-au TĂIAT crengile cu PUII ÎN CUIBURI I IMAGINI ȘOCANTE

Metodă BARBARĂ de eliminare a păsărilor din campusul universitar: s-au TĂIAT crengile cu PUII ÎN CUIBURI I IMAGINI ȘOCANTE

Responsabilii de protejarea mediului, primii care comit și mușamalizează acțiuni ilegale pe domeniul public. Primăria Timișoara și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara au fost date în vileag de o organizație pentru protecția animalelor.

”În perioada 09 – 10 aprilie 2016 conducerea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, deranjată de păsările din curtea instituției a hotărât să scape cu orice preț de cuiburile ciorilor, astfel că a apelat la o metoda crudă și ilegală, tăind ramurile arborilor pe care se aflau cuiburile cu puii abia ieșiți din ouă. Aproximativ 50 de cuiburi cu pui și-au găsit sfârșitul chiar sub ochii studenților din cadrul USAMVB care au fotografiat cuiburile doborâte și puii morți, imaginile stârnind un val de indignare pe rețelele de socializare.

Două zile mai târziu, în data de 12 aprilie 2016, în Parcul Municipal Timișoara, Primăria a dispus aceleași acțiuni pentru distrugerea directă a cuiburilor, cu tot cu puii de cioară în ele, apelând la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat (ISU Banat). De această dată însă, printre cei care au asistat la distrugerea cuiburilor a fost și un cetățean cu simț civic, care a sunat de urgență la 112 și a raportat pe loc ilegalitatea, solicitând intervenția urgentă a Poliției și a Gărzii de Mediu, în vederea stopării acțiunii. În ciuda explicațiilor coerente și complete oferite de către acesta, autoritățile au refuzat o intervenție promptă și au încercat să îl determine să renunțe la reclamațiile depuse”, informează reprezentanții asociațiilor Pet Hope și Milvus.

Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii ”Grupul Milvus” (www.milvus.ro), Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare (www.eke.ro), Asociația pentru Protecția Liliecilor din România (www.aplr.ro), Asociația E-Consult Satu Mare (www.ecoedu.ro) și Asociația Pet Hope din Timișoara (www.pethope.ro) condamnă vehement modalitatea barbară de extirpare a ciorilor din orașul Timișoara și au depus sesizări la IPJ Timiș și la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Timiș, așteptând în prezent sancționarea persoanelor responsabile de aceste atrocități.

Conform reprezentanților ONG-urilor de profil, prin acest demers, a fost încălcat Art. 33. alin. (2) și Art. 52. lit. d) din OUG nr. 57/2007 cu modificările și completările ulterioare iar „gravitatea distrugerii cuiburilor este dată și de faptul că în coloniile de ciori cuibăresc și alte specii, cum ar fi: ciuful de pădure (Asio otus) şi vânturelul roşu (Falco tinnunculus), ambele specii care au un statut de protecţie”. Aceștia precizează și faptul că ”Îngrijorător și condamnabil este nu numai modul în care s-a efectuat acțiunea de eliminare a ciorilor din oraș ci și atitudinea unor reprezentanți ai organelor competente să intervină prompt în aceste situații, având obligații legale corespunzătoare. Încurajăm întreaga comunitate ca în cazul în care observă orice fel de cruzimi împotriva animalelor, să apeleze de îndată la 112 (solicitând poliția), aceasta fiind obligată să intervină, conform prevederilor legale aplicabile”.

„Dintre cei cu care am vorbit la telefon, unii au încercat să mă intimideze cu diverse formule arogante și mustrătoare. Mi-au comunicat în mod direct și expres că apelul meu nu este demn de 112, că poliția nu este responsabilă în acest domeniu, că dacă Direcția de Mediu din cadrul Primăriei a dat această dispoziție, ea trebuie respectată de vreme ce se desfășoară pe domeniul public”,  a spus un martor al incidentului.