O nouă meserie pentru femei în România. Se câștigă 2.000 de euro pe lună
- Iulia Moraru
- 30 septembrie 2022, 21:46
Tot mai multe femei din Iași se înscriu la cursurile organizate de Direcția pentru Agricultură Județeană pentru a deveni tractoriste. Motivele pentru care fac acest pas sunt diverse.
Meseria de tractorist este la mare căutare în Iași, acolo unde zeci de femei termină anual cursurile în domeniul agriculturii și învață să conducă un tractor.
Una dintre absolventele cursului de tractorist este Monica Balla. Ea spune că a luat această decizie pentru că are o mică afacere cu lavandă împreună cu familia sa, iar cineva trebuie să conducă tractorul.
„Lucrăm în agricultură și, pentru că este nevoie de cineva care să lucreze pământul, am făcut cursurile de tractorist. Cine se ocupă de plantație se ocupă, de obicei, de tot ce înseamnă partea de agricultură. Nu a fost greu deloc să învăț această meserie”, a mărturisit Maria Balla.
Totodată, ea a dezvăluit că după cursul de două luni are un atestat de tractorist, iar această muncă e la fel ca orice altă meserie, deoarece și femeile pot să conducă tractorul.
Meseria de tractorist, la mare căutare
O altă absolventă care a terminat cursurile de tractorist a dezvăluit motivele pentru care ea a vrut să urmeze această meserie. Sorina Maria Moraru a mărturisit că vrea să lucreze în domeniul agriculturii și deși nu a mai condus niciodată un tractor, îi place acest lucru și adeseori meșterește și mașini.
Un alt motiv este acela că în agricultură se plătește bine. Se poate câștiga chiar și 2.000 de euro pe lună.
„Am auzit că se plătește bine un tractorist și, chiar dacă e femeie, părerea mea e că poate să conducă un tractor. Eu am fost cu mai multe cursante. Suntem câteva doamne mai îndrăznețe în ale agriculturii”, a spus aceasta.
De asemenea, ieșeanca a ales să își schimbe meseria pentru că a vrut să învețe mai multe despre mâncarea sănătoasă și despre agricultura ecologică. Ea are chiar și studii în horticultură.
Aceasta a menționat că în domeniul agriculturii sunt o mulțime de oportunități, pentru care însă e nevoie de timp.
Sute de ieșeni finalizează anual cursurile organizate de Direcția Agricolă pentru apicultori, tractoriști sau lucrători în cultura plantelor și zootehnie, potrivit bzi.ro.