Agricultura va salva de la pierdere 33 de milioane de euro din proiecte europene

Agricultura va salva de la pierdere 33 de milioane de euro din proiecte europene Agricultura. Sursa foto: Dreamstime.com

33 de milioane de euro, o sumă care în ultimii doi ani nu a fost plătită din proiecte europene în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală (2014-2020), va fi salvată de la pierdere prin plata acesteia către fermieri ca subvenții directe, pentru a compensa pierderile legate de războiul Rusiei în Ucraina. Acest lucru a devenit clar miercuri, în timpul unei ședințe a Comisiei parlamentare pentru agricultură.

La sfârșitul mandatului său, cabinetul Borisov a salvat de asemenea fonduri europene de la pierdere, vărsându-le ca subvenții directe, dar pentru compensații COVID. În cadrul întrevederii s-a discutat și dacă partidele nu folosesc subiectul subvențiilor de milioane de euro pentru a acumula dividende politice în fața fermierilor în vederea posibilelor alegeri anticipate în Bulgaria.

De ce vor fi economisite fondurile europene?

De la data de 18 martie anul acesta, Fondul de Stat pentru Agricultură a anunțat că, în cel mai pesimist scenariu, se profilează o pierdere de 50 de milioane de euro din Programul de Dezvoltare a Zonelor Rurale, care nu vor putea fi plătiți până de Anul Nou. Informația a fost dată publicității de deja fostul director executiv al fondului, Viktoria Ivanova, care câteva săptămâni mai târziu a fost concediată de noul director executiv, Nikolai Kavardjikliev. Kavardjikliev însuși a declarat, la aceeași întâlnire, că mulți fermieri își retrag documentele pentru a cadida pentru proiecte din cauza inflației și a războiului. La ședința Comisiei Agricole de miercuri, s-a aflat că cele 33 de milioane de euro în cauză fac parte din banii care nu pot fi plătiți până de Anul Nou și Bulgaria s-ar putea să-i piardă. „Dacă avem guvern, nu este nicio problemă, nu este nimic urgent, dar dacă nu avem guvern, mă alătur subiectului urgenței, pentru că cu amendamentul care a fost introdus de domnul Plamen Abrovski (Există un Astfel de Popor), noi nu numai că vom avea posibilitatea de a sprijini în timp util fermierii, dar și această măsură, și bugetul pentru ea, sunt în planul de prevenire a pierderii de fonduri. Și într-o dimensiune deloc mică. Ceea ce vom face este să salvăm aceste fonduri de la pierdere, precum și să asigurăm sprijin în timp util. Dacă nu există parlament, aceasta este o problemă și pentru prima dată din 2007-2008 se vor pierde fonduri”, a spus Desislava Taneva de la GERB.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii, Elena Ivanova, nu a fost de acord cu informația Desislavei Taneva, ci doar a menționat că modificările aduse Legii privind asistența producătorilor agricoli, care sunt votate de Comisie, vor oferi Ministerului Agriculturii un temei legal pentru a întocmi o ordonanță conform căreia se vor plăti aceste subvenții. Cel mai mare risc de a pierde fonduri în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală vine din cauza proiectelor „Sisteme de irigare”, care au fost oprite la începutul mandatului de noul ministru al agriculturii, Ivan Ivanov (Partidul Socialist Bulgar). În ianuarie, Ivanov a anunțat că proiectele companiei de stat „Sisteme de irigare” în valoare de 107 milioane de leva au fost oprite din cauza problemelor cu achizițiile publice. Licitațiile sunt pentru realizarea de investiții pentru refacerea canalelor de irigații pe așa-numita măsură 4.3 din Programul de Dezvoltare a Zonelor Rurale (PDZR 2014-2022). Motivul suspendării a fost legat de încălcări ale criteriilor de desfășurare a achizițiilor publice, a explicat atunci ministrul și a adăugat că semnalele cu potențiale încălcări au fost transmise Ministerului de Interne și Agenției de Stat pentru Securitate Națională. Totuși, deputații de la GERB au replicat apoi că, în opinia lor, motivul ar fi fost că noilor guvernanți nu le-au plăcut executanții selectați și, prin urmare, au reînceput procedura de selectare a unor noi companii. La 18 mai a fost reluată absorbția acestor 107 milioane de leva. În afară de aceasta, un număr de municipalități au început singure să renunțe la proiectele lor legate de activitățile de construcție și montaj, din cauza prețurilor crescute la oțel și materiale de construcție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bruxelles permite retragerea a până la 5% din banii din programul agricol și acordarea acestora fermierilor

La sfârșitul lunii iunie, Bruxelles a permis statelor membre să poată retrage până la 5% din fondurile disponibile în cadrul Programelor de Dezvoltare Rurală și să le direcționeze ca subvenții directe, cu care să ajute fermierii din cauza prețurilor mai mari la îngrășăminte, preparate și furaje, din cauza războiului Rusiei în Ucraina. Se va putea aplica pentru subvenții până la sfârșitul lunii martie 2023, iar acestea trebuie plătite până în octombrie 2023. Bruxelles-ul a impus și plafoane pentru aceste plăți. Micii fermieri vor putea absorbi până la 15.000 de euro, iar întreprinderile până la 100.000 de euro.

Dispută legată de cine culege dividendele politice din ploaia de subvenții

Între parlamentarii din Comisie a izbucnit o dispută dacă nu se câștigă dividende de partid în actuala situație politică prin direcționarea acestor 33 de milioane de euro sub formă de subvenții directe. În mod surprinzător, președintele comisiei, Plamen Abrovski (ITN), care introducea amendamentul pentru emiterea unei ordonanțe pentru plata acestor subvenții, a reacționat destul de furios după ce și-a dat seama că și Zornița Stratieva (BD) a introdus amendamente. „Sunteți conștientă, doamnă Stratieva, că noi în prezent trebuie să facem două lecturi separate ale celor două proiecte de lege, să le combinăm și apoi să le depunem în sala de plen. Dvs. trebuie să faceți propunerile în sală și vom rata termenele, doamnă Stratieva. Și din cauza dvs., vom pune în pericol fondurile atât de necesare producătorilor agricoli”, a spus Abrovski.

Tocmai în zilele în care se decidea dacă se va face un guvern cu al treilea mandat, dat de președintele Radev, sau dacă vor avea loc alegeri anticipate, deputatul ITN Plamen Abrovski a lansat inițiativa de a se asigura aceste subvenții directe fermierilor. El a încercat chiar să țină o ședință marți la ora 19:00, dar din lipsă de cvorum a fost lăsată pentru miercuri și ținută în grabă în pauza ședinței de plen. O verificare a Mediapool a arătat că Abrovski și-a depus proiectul pe 19 iulie, deși modificările la regulament sunt în vigoare de cel puțin o lună. Miercuri, Abrovski a continuat: „Pentru mine personal, doamnă Stratieva, acesta este un sabotaj excepțional față de toți producătorii agricoli din Bulgaria, iar acest lucru pune în pericol pierderea unor fonduri uriașe”. Abrovski a indicat apoi că nici măcar nu știe care sunt propunerile lui Stratieva. Ea însăși a explicat că propunerile ei au în vedere adăugarea unor texte care precizează în mod explicit că pot fi ajutate și organizațiile de producători și cooperativele. Proiectul Desislavei Stratieva a fost depus pe 20 iulie.

A început competiția pentru o altă sumă de 62 de milioane de leva

Între timp, miercuri, Fondul pentru „Agricultură” a anunțat că a demarat aplicarea pentru alte 62 de milioane de leva. Acestea sunt ajutoare directe din CE și plăți naționale, dar nu sunt fonduri ale Bulgariei din actualul Program de Dezvoltare a Zonelor Rurale. În perioada 29 iulie - 8 august 2022, fermierii pot aplica pentru acest sprijin, care urmărește din nou să depășească consecințele războiului din Ucraina. Valoarea exactă a ajutorului este de 62.259.820 de leva, care se distribuie – câte 25.000.000 de leva pentru Creșterea porcilor și, respectiv, Creșterea păsărilor. Câte 6.000.000 de leva pentru sectorul viticulturii, pentru suprafețele cu struguri de vin, și câte 6.259.820,44 de leva pentru producția de legume în seră, din care 5.007.856,35 de leva pentru sere încălzite și 1.251.964,09 de leva pentru sere neîncălzite, notează Mediapool.

(Traducerea Rador)