Avertisment pentru toţi românii! Preţul acestui produs va exploda. Creșterea va fi una fără precedent în istorie

Avertisment pentru toţi românii! Preţul acestui produs va exploda. Creșterea va fi una fără precedent în istorieSursa: Arhiva EVZ

Și laptele se va scumpi dramatic în perioada următoare, din cauza problemelor economice care decurg din războiul dus de Rusia în Ucraina. Este îngrijorare la nivel mondial în privința acestui produs.

Aliment esențial, car face parte dintre produsele ce se află în „coșul zilnic”, laptele înregistrează o explozie a prețului în ultima perioadă. Asta se întâmplă pe fondul aştep­tărilor ca piaţa aflată deja sub pre­siune să sufere şi mai mult de pe urma degringoladei livrărilor de îngră­şăminte şi hrană pentru animale şi presiunilor inflaţioniste în contextul războiului din Ucraina.

Vor fi creșteri din ce în ce mai mari la lapte

Cei mai mari cinci exportatori ai lumii sufereau deja înainte de invazia din Ucraina. Iar după război, preţurile produselor de bază au continuat să crească. Compania neozeelandeză Fonterra, cel mai mare exportator de produse lactate din lume, anticipează că scumpirile nu se vor opri, conform Mediafax.

Consumatorii se vor confrunta foarte probabil cu creşteri dramatice de preţuri, avertizează Michael Harvey, analist la Rabobank. Potrivit acestuia, războiul va creşte costurile de producţie de lapte, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina sunt export­a­tori majori de îngrăşăminte şi grâu.

Noua Zeelandă şi UE reprezintă aproximativ 70% din exporturile de lapte

Războiul din Ucraina generează în acelaşi timp penurii de alimente în ţările arabe, unde cerealele şi uleiul vegetal din Ucraina şi Rusia sunt cruciale în diete, iscând temeri privind securitatea alimentară şi stabilitatea politică.

Fondul Internaţional pentru Dez­voltare în Agricultură din cadrul ONU arată că impactul creşterii pre­ţurilor alimentelor şi al penuriilor se resimte deja în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, putând „cauza o esca­ladare a foametei şi sărăciei, cu implicaţii profunde pentru sta­bi­litatea globală“.

Guvernele din regiune au încercat să diminueze efectele încercând să obţină livrări sporite de alimente de la alţi producători din Europa, raţionalizând şi impunând interdicţii la export pentru produse de bază ca făina, pastele şi lintea.

De altfel, guvernele din întreaga lume resimt temeri puternice privind securitatea alimentară şi iau măsuri pentru a-şi asigura propriile provizii, notează și jurnaliștii de la Bloomberg.

Piețele de materii prime sunt zguduite de războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina creează panică privind posibile penurii şi scumpiri dramatice, determinând restricţii la export din Asia până în America. Între timp, UE a semnalat că-şi va direcţiona „întreaga abordare“ către politica agricolă pentru asigurarea securităţii alimentare.

Războiul din Ucraina a zguduit pieţele de materii prime, iar ţările au reacţionat prin constituirea de rezerve de cereale şi ulei de gătit, sau încurajarea unor culturi mai mari.

Ţările G7 şi Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul ONU îndeamnă liderii să menţină fluxurile comerciale deschise, avertizând că protecţionismul poate împinge preţurile şi mai sus şi duce la golirea rafturilor magazinelor în ţările dependente de importuri.

Ne puteți urmări și pe Google News