Mesajul cutremurător al unui român din Diaspora. Scrisoarea a ajuns virală

Mesajul cutremurător al unui român din Diaspora. Scrisoarea a ajuns virală

Scrisoarea unui român plecat la muncă în străinătate, în care explică de ce românii plecați să muncească afară nu mai revin definitiv în țară, a ajuns virală pe internet.

Scrisoarea unui român plecat la muncă în străinătate a emoționat milioane de români care trăiesc departe de țară. Mesajul postat de acesta, în care descrie prin ce trec românii care se întorc în vacanță în țară, a ajuns viral pe rețelele de socializare.

Topurile anului 2019. Votează și tu!

El spune că cei care au plecat să lucreze în străinătate au făcut-o pentru a strânge bani și a se întoarce înapoi pentru a-și cumpăra o locuință. El mai spune că mentalitățile din țară noastră îi determină pe mulți români să se întoarcă în străinătate, unde vor trăi toată viața.

Topurile anului 2019. Votează și tu!

„Te gândești să pleci din România, să faci bani măcar de o mașină mai bună și să te întorci… Și pleci.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ajungi în străinătate, reușești să te angajezi pe undeva și muncești, strângi ceva bani, dar a trecut un an de când nu ți-ai văzut familia. Te gândești că așa nu se poate, ai bănuți să inchiriezi un apartament mai mare și să-i aduci și pe ei, să nu trăiți separat până faci banii de ce-ți propui. Îi aduci, dai copilul la școală, vezi cum nevasta învață limba țării în care stai pe zi ce trece mai bine.

Aproape s-au integrat, copilul nu prea mai mănâncă ciorbă făcută de mami, pentru că la școală le dă altceva de mâncare și s-a învățat cu mâncarea de-aici.

Când se îmbolnăvește câte unul din familie, dai fuga la spitalul cel mai apropiat și ai parte de cea mai bună atenție. Cu școala copilului nu prea ai nicio grijă că nici fondul clasei nu-l strânge nimeni.

Și te înveți cu asta… Mai trece ceva vreme și te gândești că ar fi bună o vacanță, că după trei ani ar fi cazul să-ți revezi părințîi.

Și iei familia, mașina ta cu numerele de înmatriculare din țară în care stai și pleci la drum către tata și mama, de care îți este foarte dor. Intri în graniță și de-odată te izbește sentimentul de-acasă, cu căruțele de pe șosea, cu găurile din asfalt, cu vameșul care se uită la ține ca la un rahat aterizat în zonă, cu puzderia de copii la cerșit care te asaltează să le dai ceva… dar treci peste asta, pentru că aici ești născut.

Și faci sutele de km până la casa părinților, în tot atât timp cât ai făcut miile de km până la granița cu România.

Nu e problema… ești ACASĂ și te simți nemaipomenit. Îți îmbrățișezi părinții, îi pupi și sentimentele de revedere te copleșesc. E normal.

Dar… după câteva zile numai, copilul te întreabă dacă mai stați că se plictisește, nevasta nu-și mai găsește locul și toți te întreabă când plecați.

Pentru că vecinul nu-ți zâmbește când te întâlneșți cu el pe stradă, dacă te lovești din greșeală cu cineva pe drum nu se va scuza, pentru că omul de la ghișeul unde îți ceri un pașaport nou te repede și te trimite la rând, pentru că până și când cumperi o eugenie de la magazinul din colț, vânzatoarea te tratează cu sictir.

Și atunci, te gândești să pleci iar și până te întorci cu siguranță se va schimba mentalitatea pe care tu deja ai rearanjat-o.

Ajuns înapoi, mergi la servici și le povesteșți colegilor ce minunat a fost, iar seara când ajungi acasă, îi explici nevestei de ce e bine să faci un împrumut la bancă să ai casa ta aici, în străinătatea asta nenorocită.

După încă ceva vreme, ai cheile de la casa ta cea nouă, plătită în rate, ce-i drept, până la sfârșitul vieții tale, dar a ta.

Și începi să mergi din ce în ce mai rar în România, iar după ultimul drum în care ți-ai îngropat părinții, nu mai iei în calcul să ajungi acolo, pentru că nu mai ai la cine.

Acum eșți bătrân, un emigrant cu copii naturalizati, doar pașaportul tău mai indică faptul că ești român și sufletul tău care a rămas legat de casa în care te-ai născut.

Copiii tăi au pașapoarte străine și eșți fericit că măcar vorbesc româna și au aflat de rădăcinile lor. Câteodată ți se umezesc ochii când te gândeșți la copilăria ta, la părinții tăi și la locurile în care ai crescut. Dar… viața este așa, tu ai ales și trăiești cum vrei”.